Mielipide | Säästetään monella tavalla arvokas Linnaistenmetsä rakentamiselta – parempaa peltomaata löytyy muualta Linnaisista

Linnaistenmetsä on muun muassa tärkeä lähivirkistysalue polkuineen, mustikkamaastoineen ja talvisin hiihtolatuineen, kirjoittajat kertovat.

Kai-Ari Lundell kirjoitti Vantaan Sanomien mielipide-osastolla (VS 2.2.) tarpeesta saada lisää pientalotontteja ja niiden myötä hyviä veronmaksajia Vantaalle. Vastuullisena päättäjänä hän koki ongelmaksi sen, että pientalotontteja kaavoitetaan merkittäville viheralueille, vaikka Vantaalla on paljon rakentamiseen paremmin sopivaa peltomaata jopa hyvien liikenneyhteyksien ja palveluiden lähellä.

Mielipide: Pientaloja tarvitaan Vantaalle enemmän – otetaan mallia Kartanonkoskesta ja tehdään vieläkin parempaa

Yhtenä esimerkkinä viheralueiden uhraamisesta rakentamiselle Lundell mainitsee Linnaisten omakotialueen laajentamisen Linnaistenmetsään. Maakunnallisesti merkittävästä Linnaistenmetsästä yli 7 hehtaaria kaavoitettiin vuonna 2018 pientalotonteiksi erittäin puutteellisten ympäristöselvitysten pohjalta. Alueen laajentamisen kaava on toistaiseksi vain suunnitelmina kartoissa, joten nykyiset päättäjät voivat halutessaan vielä vaikuttaa siihen, toteutetaanko kaava vai haluaako Vantaa lisätä uskottavuuttaan ympäristötavoitteisiinsa. Nämä tavoitteet ja toimenpiteet niiden saavuttamiseksi Vantaa on 18.6. 2018 julkaissut Resurssiviisauden tiekartassa.

Resurssiviisauden tiekartan mukaan kaupunkirakennetta tiivistetään rakentamalla hyvien liikenneyhteyksien ja palvelujen lähelle. Linnainen on täysin yksityisautoilun varassa, sillä julkisia liikenneyhteyksiä ei ole suunniteltu palvelemaan Linnaisten asukkaita.

HSL:n linjastomuutosten jälkeen elokuusta 2022 alkaen liikenneyhteydet iltaisin ja viikonloppuisin huononevat entisestään. Palveluja ei Linnaisissa ole eikä niitä ole tänne suunniteltu edes lisärakentamisen yhteydessä.

Resurssiviisauden tiekartassa kerrotaan myös, että kaavoituksessa ja rakentamisessa luonnon monimuotoisuutta säilytetään ja lisätään.

Linnaisten laajentamisen kaavaselostuksessa kaupunki on todennut, että kaavamuutosalue on ilmastovaikutuksiltaan melko huono, koska Linnaistenmetsä toimii laajana hiilinieluna. Linnaistenmetsä on myös tärkeä lähivirkistysalue polkuineen, mustikkamaastoineen ja talvisin hiihtolatuineen.

Linnaistenmetsässä on monia arvokkaita ja harvinaisia luontotyyppejä (suoarot, lehdot, korpialueet, kosteikot, noroverkostot, lahopuusto) ja monipuolinen ja suojeltava lajisto (liito-orava, lepakot, linnusto, uhanalaiset sammaleet ja kääväkkäät).

Vantaan ympäristöraportin 2020–2021 mukaan kaupunki tukee luontoalueiden verkostoa yleiskaavassa osoitetuilla ekologisilla runkoyhteyksillä, joiden tavoitteena on turvata eliölajien liikkumista ja luonnon monimuotoisuuden säilymistä. Linnaistenmetsän rakentamisen kaava rikkoisi tärkeän viheryhteyden Espoosta Äijänsuon luonnonsuojelualueen ja Linnaistenmetsän kautta Furumossenin luonnonsuojelualueelle ja siitä eteenpäin Tuomelan tammimetsään ja Soltorpin luontopoluille ja suojelualueelle.

Uudenmaan uudessa maakuntakaavassa on Linnaistenmetsä merkitty luonnonsuojelukohteeksi, joka ei ole (vielä) toteutunut (kohde nro 284).

Toivottavasti nykyiset Vantaan päättäjät ymmärtävät vastuunsa tällaisten maakunnallisestikin arvokkaiden metsien ja viheryhteyksien säilyttämisestä tuleville sukupolville.

Aiemmin hyväksytty kaava voidaan jättää toteuttamatta luontoselvitysten ja kaupungin omien tavoitteiden vastaisena. Kaupungin omistamaa ja rakentamiseen paremmin sopivaa peltomaata löytyy Linnaisistakin, tosin julkiset liikenneyhteydet ovat huonot ja palveluita ei ole.

Pro Linnaisten Metsä ry. Paula Elomaa, pj. Helena Lindberg

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut