Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | "Päihteet ovat suurin yksittäinen syy yhteiskuntamme pahoinvointiin" – päihdepalvelujen tehostaminen tuo säästöä ja hyvinvointia

Kirjoittajat korostavat päihdehuollon merkitystä suurten taloudellisten menetysten ehkäisijänä niin yksilön kuin valtion tasolla.

Hannu Ylönen kirjoitti Vantaan Sanomiin (VS 7.1.) kokemusasiantuntijan näkökulman päihdetyöhön. Tarvitsemme hänen ehdottamaansa rakennemuutosta. Yhteistyötä 3. sektorin toimijoiden kanssa tulee lisätä, koska siellä toimitaan jo nyt tehokkaammin kuin muualla (1. ja 2. sektori). On tunnustettava, että ruohonjuuritason, käytännön tieto tuo tuloksia.

Päihteet ovat suurin yksittäinen syy yhteiskuntamme pahoinvointiin ja vievät ison osan jokaisen maksamista veroeuroista.

Päihteet ovat myös usein sairauksien, työkyvyttömyyden, liikennetapaturmien, sosiaaliturvatarpeen, poliisitehtävien, velkaongelmien, peliriippuvuuden ynnä muiden taustalla. Lisäksi päihdesairaudet johtavat ennenaikaiseen kuolemaan.

Alkoholiverokertymä valtiolle oli vuonna 2019 noin 1 482 miljoonaa euroa (VM). Välittömät alkoholihaitat aiheuttivat 2 000 miljoonan euron kustannukset (THL), joista valtio ja kunnat maksoivat valtaosan. Kokonaishaitat henkilökohtaisine kärsimyksineen ovat moninkertaiset.

Päihdeongelmaisia on Suomessa noin 450 000, joista 100 000 pitkäaikaistyöttömiä. Jos heistä edes 10 prosenttia saataisiin toipumaan ja töihin, olisi tuotto valtiolle heti 250 miljoonaa euroa.

Nyt hyvinvointialueiden käynnistyessä pitää panostaa päihdehuoltoon! Kokemusasiantuntijoiden osuus uudessa toimintamallissa on merkittävä. Siinä säästetään rahaa ja henkilöstöresursseja meidän kaikkien hyvinvoinnin parantamiseksi sekä ehkäistään monen perheen katastrofeja.

Kimmo Kaltio kokemusasiantuntija Marja Salonius työterveyslääkäri Tiina Tuomela erikoislääkäri