Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Pääkirjoitus Jengiytyminen on yksi esimerkki siitä, mihin nuorten pahoinvointi voi johtaa

Poliisi kertoi tällä viikolla laajasta katujengejä koskevasta tutkinnasta.

Pääkaupunkiseudulla toimivien jengien välinen väkivallan kierre on syventynyt syventymistään. Syyteharkinnassa on vyyhti, joka pitää sisällään niin pahoinpitelyjä, laittomia uhkauksia, kuin ryöstöjä.

Kyseiset jengit koostuvat poliisin mukaan pääasiassa nuorista miehistä, jotka ovat ensimmäisen ja toisen polven maahanmuuttajia.

Gansta rap -musiikin kliseitä ihannoivia nuoria miehiä nuoruuden uhossaan voisi helposti pitää aika huolettomanakin aikansa ilmiönä, ellei siihen lukeutuisi muun muassa väkivaltaa, huumekauppaa ja ryöstelyä.

Rikoksia tekee vain pieni osa nuorista, mutta moni altistuu jengien viestille. Sosiaalisessa mediassa tekojaan jakavat ja elämäntyyliään esittelevät nuoret ovat omiaan levittämään sanaa samanmielisille ja vaikutuksille alttiille lapsille sekä nuorille.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoi vastaavasta ilmiöstä Vantaan Sanomille marraskuussa. Tuolloin poliisin apulaispoliisipäällikkö totesi, että jengien jäsenillä ei useimmiten ole esimerkiksi työ- ja opiskelupaikkaa. Kyse on siis syrjäytymisvaarassa olevista tai jo syrjäytyneistä nuorista. Jengi tarjoaa olemassaololle tarkoituksen ja luo yhteisön, jota ei kenties muuten ole.

Nuorten syrjäytyminen osoittaa, että kotoutuminen on ainakin tietyissä tapauksissa epäonnistunut.

Yhteiskuntamme kyvyssä hoitaa lasten ja nuorten ongelmia on siinäkin parannettavaa. Tutut kliseet siitä, että haasteisiin olisi helppo tarttua varhaislapsuudessa, tuntuvat paikoin jäävän sanahelinäksi.

Paljon toki tehdään, Vantaallakin, mutta ei selvästikään riittävästi tai ainakaan riittävin resurssein. Jengiytyminen on yksi ääriesimerkki siitä, mihin nuorten pahoinvointi voi johtaa.

Riittäviä toimia tarvitaan myös muualla kuin lapsuudessa. Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) totesi marraskuussa olevansa valmis koventamaan rangaistuksia osana jengirikollisuuden vastaisia toimia. Näille toimille tuntuu olevan tarvetta.