Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Työvoiman riittävyys tulee varmistaa – korkeakoulujen aloituspaikkojen lisääminen on yksi ratkaisu ongelmaan

Vantaan toipumissuunnitelma koronaviruksen aiheuttamia ongelmia ja muun muassa hoitovelkaa vastaan sisältää hyviä, konkreettisia toimenpiteitä.

Yksi toimenpiteistä on uusien vakanssien avaaminen ja lisätyövoiman palkkaaminen etenkin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoi viime viikolla, että sosiaali- ja terveyspalveluihin perustetaan 23 uutta vakanssia.

Uuden lain velvoittamana kouluihin ja oppilaitoksiin palkataan puolestaan 6 uutta koulupsykologia ja 12 kuraattoria.

Lue myös: Korkeakoulut vaativat lisää aloituspaikkoja Uudellemaalle – ”Paikoissa hurja epätasapaino”

Vantaan kaupunki on saanut koulukuraattorit jo palkattua, mutta psykologeja ja muita ammattilaisia uupuu vielä riveistä.

Haasteet työvoiman saatavuudessa ovat osa laajempaa ongelmaa, jonka kanssa kamppailee niin pääkaupunkiseutu kuin muu Suomi. Ammattitaitoisille osaajille on kysyntää niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla.

Vantaan kaupunginjohtaja on yhtenä monista puhunut korkeakoulupaikkojen aloituspaikkojen lisäämisen puolesta.

Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan ylioppilaat ovatkin muuhun maahan nähden erikoisessa asemassa. Helsingin yliopiston vuonna 2019 tekemän selvityksen mukaan Uudellamaalla on merkittävä alitarjonta korkeakoulujen aloituspaikoista suhteessa ylioppilastutkintojen määrään.

Opiskelupaikka irtoaa siis muualla Suomessa helpommin kuin pääkaupunkiseudulla.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on lisännyt parin viime vuoden aikana korkeakoulujen aloituspaikkoja yli 10 000:lla koko maassa. Ensi vuonna opiskelupaikkojen määrä kuitenkin laskee vuoden 2019 tasolle.

Pääkaupunkiseudun korkeakouluihin pitäisi lisätä pysyvästi aloituspaikkoja, ainakin niille aloille, jotka nyt kärsivät työvoimapulasta.

Jos työvoiman riittävyys halutaan varmistaa, tarvitaan toimia. Aloituspaikkojen lisääminen on yksi keino. Vantaan kaupungin vastuulla on kehittää toimintaansa työnantajana niin, että vastavalmistunut opiskelija haluaa tulla töihin juuri Vantaalle.

Jos ammattilaisia ei saada Vantaalle palkattua, ei sinänsä kunnianhimoista toipumisohjelmaa voitane toteuttaa sillä laajuudella kuin on tarkoitus.