Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Sijaishuolto antaa lapselle turvallisuutta ja vakautta elämään

Parhaimmillaan sijaishuolto tarjoaa turvaa, vakautta ja mahdollisuuksia elämään, kirjoittajat toteavat.

Lastensuojelun julkisuuskuva on negatiivinen ja usein mediassa sekä julkisessa keskustelussa positiiviset kokemukset jäävät raflaavien tarinoiden varjoon.

Tahtoisimme nyt omalta osaltamme tuoda esille positiivisia kokemuksia ja näkökulmia sijaishuollosta.

Luonnollisesti koti olisi lapselle paras paikka asua ja perhe saisi tarvitsemansa avun ja tuen kotiin. Valitettavasti tämä ei aina ole riittävää ja osa lapsista tarvitsee kodin ulkopuolisen sijoituspaikan.

Parhaimmillaan sijaishuolto tarjoaa turvaa, vakautta ja mahdollisuuksia elämään. Kokemukset ovat osoittaneet, että joissain tilanteissa lapsi tai nuori voi ymmärtää sijaishuollon tuomat hyödyt ja arvon vasta aikuisena.

Arki sijaishuollossa on varsin tavallista elämää. Sijaishuoltopaikasta käydään koulussa, harrastuksissa ja vietetään vapaa-aikaa kavereiden kanssa, sekä jos mahdollista käydään lapsen biologisten vanhempien luona kotilomilla.

Lapselle tärkeät ihmiset säilyvät lapsen elämässä sijaishuollon aikana. Suhteiden säilyminen vanhempiin, isovanhempiin ja sisaruksiin on merkityksellistä lapsen aikuisuuttakin ajatellen.

Sijaishuoltopaikassa tärkeitä asioita ovat tutustuminen jokaiseen lapseen ja sitä kautta lapsen yksilöllinen huomioiminen. Lapselle on tärkeää tulla aidosti kuulluksi ja kohdatuksi sijaishuollon arjessa. Turvallisuutta lapselle tuovat pitkäaikaiset ja työpaikkaansa sitoutuneet aikuiset, jotka tuntevat lapsen.

Erilaiset lapset tarvitsevat erilaisia aikuisia arkeensa. Toisten kanssa yhteys voi löytyä helpommin, jolloin vuorovaikutus ja kiintymyssuhde rakentuu luontevammin. Joskus sijaishuoltopaikassa syntyneet ihmissuhteet kantavat koko lapsen elämän. Monista sijaishuoltopaikoista itsenäistyneet aikuiset palaavat säännöllisesti tapaamaan heille tärkeiksi muodostuneita ihmisiä.

Kokemusasiantuntijoilla on monia hyviä muistoja sijoituksen ajalta. Tavallinen arki yhteisruokailuineen ja illanviettoineen on koettu tärkeäksi ja turvalliseksi. Hyviä muistoja ovat myös kahden kesken vietetty aika omaohjaajan kanssa esimerkiksi ostoksilla tai leffassa käyden. Henkilökohtainen huomioiminen on synnyttänyt kokemuksen, että lapsi on hyvä, arvokas ja tärkeä omana itsenään.

Vantaan lastensuojelun kokemusasiantuntijaryhmä Meliora