Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Isot hankkeet huolenaiheina

Vantaa kehittyy vauhdilla ja kaupungissa on suunnitteilla monia kiinnostavia, kunnianhimoisia ja erittäin isoja hankkeita.

Viikonvaihteen lehdessä kerromme kahdesta hankkeesta, joihin molempiin sisältyy onnistuessaan valtavia mahdollisuuksia, mutta yhtä lailla riskejä, jotka voivat tulla kalliiksi.

Yhteistä molemmille on se, että hankkeiden rakentamiseen liittyvät lieveilmiöt huolestuttavat lähiseutujen asukkaita.

Osa Tikkurilassa sijaitsevien taloyhtiöiden osakkaista on huolissaan Vantaan ratikan reitistä. Ratikan on suunniteltu sukeltavan tunneliin kapealla Ratakujalla, ihan sijaitsee matkakeskus Dixin vieressä.

Taloyhtiöt sijaitsevat ratikan reitin välittömässä läheisyydessä. Tunnelin louhinnat savipitoisen Tikkurilan maaperässä, rakentamistyön vaikutukset asuintaloihin ja maanalaisten tilojen, kuten osakkaiden parkkitilojen kohtalo herättävät monenlaisia kysymyksiä ja perusteltua kritiikkiä.

Lue myös: Tikkurilassa asuva Kalevi pelkää, että ratikkatyömaa estäisi pääsyn arvostetuille parkkipaikoille – Tunnelin rakentaminen vaatisi räjäytyksiä kotitalojen vieressä

Kuusikossa paikallinen omakotiyhdistys ja osa muista asukkaista on huolissaan Vantaan Energian kunnianhimoisista suunnitelmista.

Yritys suunnittelee Kehä III:n alle maailman suurinta lämpövarastoa, joka sijoittuu lähelle asuinaluetta. Louhinnat ja lisääntynyt liikenne huolestuttavat myös kuusikkolaisia.

Lue myös: Vantaan Energia haluaa louhia Kehä III:n alle tornitalon korkuiset kuumavesisäiliöt – Hankkeen ympäristövaikutukset selvitetään

On ymmärrettävää, että isot, jopa massiiviset hankkeet omalla asuinalueella herättävät huolta, vaikka monen hankkeen, kuten ratikan ja lämpövaraston, vaikutukset sinänsä Vantaalle olisivatkin eduksi.

Not in my backyard -ilmiötä ei kuitenkaan kannata vähätellä.

Vaatii asukkailta melkoista aktiivisuutta olla kertomassa mielipiteensä oikeaan aikaan esimerkiksi kaavoitusprosessista ja suunnitelmista. Asukkaiden kannalta olennaista on, että heillä on aidosti mahdollisuus vaikuttaa asioihin ja he tulevat kuulluksi.

Yritysvastuuta on puolestaan se, että antaa asianosaisille aidon vaikutusmahdollisuuden niissä asioissa, missä se on mahdollista.