Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vantaan seurakunnat rahoittavat homojen ”eheytystä” suosittavia ja naisia syrjiviä järjestöjä

Euroopan unionin parlamentti on kehottanut jäsenvaltioitaan kieltämään eheytyshoidot, kirjoittaja toteaa.

Johanna Korhonen kirjoitti, että Vantaan ev.lut. seurakunnat tukevat syrjintää kirkollisverorahoilla vuodesta toiseen (VS 12.–13.2.). Tämä on valitettavasti totta. Seurakunnat rahoittavat lähetysjärjestöjä (kuten Kansanlähetys, Sley ja Kylväjä), jotka suhtautuvat kielteisesti naispappeuteen ja opettavat muun muassa nuorisotyössään, että ”mies on perheen pää” ja naiset ovat alamaisia miehille sekä perheessä että seurakunnassa.

Nämä järjestöt suhtautuvat kielteisesti myös homoseksuaalisuuteen. Ne suosittelevat nuorille suunnatussa oppaassaan (”Kutsuvat sitä rakkaudeksi” 2018) homoeroottisten tunteiden kanssa kamppailevia nuoria hakeutumaan kristilliseen sielunhoitoterapiaan, jonka kerrotaan voivan johtaa homoseksuaalisten tunteiden vähenemiseen ja heteroseksuaalisten tunteiden syntymiseen.

Kansainväliset psykiatrijärjestöt ovat määritelleet edellä mainitun kaltaiset, seksuaalisen suuntautumisen muutokseen tähtäävät terapiat (ns. eheytysterapiat) erittäin vahingollisiksi etenkin nuorille. Euroopan unionin parlamentti on kehottanut jäsenvaltioitaan kieltämään eheytyshoidot lääketieteellisen tutkimustiedon perusteella. Suomessa eheytyshoitojen kieltoa ajava kansalaisaloite edennee eduskuntaan.

Eheytyshoitoja vastustavat myös monet psykiatrian, psykoterapian ja seksuaaliterapian ammattilaiset sekä lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

On erittäin ikävää todeta, että Vantaan seurakuntayhtymässä asiaan suhtaudutaan välinpitämättömästi. ”Eheytystä” nuorille suosittelevia järjestöjä avustetaan jatkuvasti vuosittain vajaalla 200 000 eurolla.

Vantaan seurakuntayhtymän tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma päivitettiin viime vuonna minun aloitteestani. Kuvittelin, että Vantaan seurakunnat näin luopuisivat myös syrjivien järjestöjen tukemisesta. Olin väärässä. Uudella suunnitelmalla ei ollut mitään vaikutusta, vaan syrjiviä järjestöjä tuetaan kirkollisverorahoista aivan kuten ennenkin.

Korhosen kirjoituksesta haluan korjata yhden asian. Korhonen kirjoitti, että hänen aiemmin kannattamansa Tulkaa Kaikki -liikekään ei enää vaadi homojen syrjinnän lopettamista. Minä kuitenkin vaadin kirkkovaltuuston kokouksessa 30.11.2021 tekemässäni muutosesityksessä, että Vantaan seurakunnat lakkaavat tukemasta sekä niitä lähetysjärjestöjä, jotka syrjivät naisia, että niitä, jotka syrjivät homoja.

Valitettavasti esitystäni ei kannattanut kukaan, ei myöskään oma ryhmäni Tulkaa kaikki.

Sari Roman-Lagerspetz, VTT, dosentti, kirkkovaltuuston jäsen