Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Lapsiperheiden edun vastaiset päätökset hämmentävät Vantaalla

Maaliskuun alusta alkaen vantaalaisilla lapsiperheillä ei pääsääntöisesti ole enää mahdollisuutta hakea siirtoa lähipäiväkotiin, jos lapsen nykyinen varhaiskasvatus toteutuu yksikössä, jossa etäisyys kodin ja varhaiskasvatuspaikan välillä on alle 1,5 kilometriä tai matka-aika kodin ja varhaiskasvatuspaikan välillä kestää julkisella liikenteellä alle 30 minuuttia.

Lisäksi siirrot päiväkodista toiseen toteutetaan pääsääntöisesti vain elokuussa.

Tämä on kasvatuksen ja oppimisen lautakunnan vantaalaisten lapsiperheiden edun vastainen päätös (15.2.) Varhaiskasvatuksen järjestämistä ohjaavista periaatteista nuijittiin lautakunnassa läpi kokoomuksen, sosiaalidemokraattien, vihreiden ja rkp:n toiveesta.

Vantaalaisia lapsiperheitä ei kuultu asiassa lainkaan. Jätimme tietysti lautakunnan päätöksestä eriävän mielipiteen.

Keskusta ja perussuomalaiset tekivät lautakunnan kokouksessa ennen äänestystä lähipäiväkotiperiaatetta tukevia muutosesityksiä. Tavoitteenamme oli, että lähipäiväkotiin siirtymistä ei tehtäisi mahdottomaksi sen jälkeen, jos perhe on alun perin saanut oman lähipäiväkodin tai oman alueen päiväkodin ollessa täynnä, päiväkotipaikan kauempaa kotoa ja toivoisi myöhemmin pääsevänsä lähipäiväkotiin. Esitimme myös vain elokuussa tapahtuvan siirtoedotuksen hylkäämistä. Vain vasemmistoliitto kannatti esitystämme.

Keskusta on huolissaan siitä, että kokoomus, sosiaalidemokraatit ja rkp eivät halua aktiivisesti edistää lähipäiväkotiperiaatteen toteutumista Vantaalla.

Keskusta teki kasvatuksen ja oppimisen lautakunnan kokouksessa (24.1.2022) esityksen perheiden ensisijaisen varhaiskasvatuspaikkatoiveen toteutumisen seurannasta Vantaalla. Asian läpivalaisu ei sopinut edellämainituille puolueille.

Mielestämme on ristiriitaista, että julkisuudessa lapsiystävällisyyttä korostava kaupunki tekee kulissien takana päätöksiä, jotka eivät edistä tätä tavoitetta parhaalla mahdollisella tavalla.

Arkea pyörittäville ja lapsia päiväkotiin kuskaaville vanhemmille jää valitettavan iso vastuu lukea lautakuntien päätöksiä, jos haluaa pysyä kärryllä meitä koskevista päätöksistä.

Haastammekin Vantaan asukkaita yhä laajempaan aktiivisuuteen luottamushenkilöiden suuntaan, jotta myös pienten lasten äitien ja isien ääni tulee paremmin kuulluksi.

Samalla kannustamme kaupungin virkamiehiä ja luottamushenkilöitä avoimempaan tiedottamiseen, asukkaiden aitoon kuulemiseen ja yhä asukaslähtöisimpiin esityksiin.

Eeva Tikkanen

kolmen lapsen äiti

kaupunginvaltuutettu

kasvatuksen ja oppimisen lautakunnan jäsen (kesk.)

Jussi Järvinen

kolmen lapsen isä

kasvatuksen ja oppimisen lautakunnan varajäsen (kesk.)