Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Pääkirjoitus Sota nostaa tunteet pintaan – Vantaalla asuvia venäläistaustaisia ei ole kuitenkaan syytä syyllistää Ukrainan sodasta

Viime viikolla alkanut sota Ukrainassa on järkyttänyt ihmisiä. Ei liene ihmistä, joka ei sodan uhreja olisi viime päivinä ajatellut.

Huoli ukrainalaisista välittyy toiminnaksi asti myös Vantaalla. Moni vantaalainen on esimerkiksi lahjoittanut vaatteita, ruokaa ja muita tarvikkeita vapaaehtoisten tai järjestöjen kautta Ukrainaan vietäväksi.

Pelko sodasta kuuluu puheissamme, vaikka välitöntä uhkaa ei Suomeen kohdistukaan. Pitkä raja ja historia Venäjän kanssa ovat kuitenkin tosiasioita, joita emme voi sivuuttaa.

Etenkin ikääntyneille Ukrainan sota voi tuoda mieleen raskaita muistoja menneisyydestä.

Lapset ja nuoret kaipaavat aikuisen tukea ja kiihkotonta keskustelua. Sosiaalinen media vyöryttää päälle sisältöä, johon voi olla vaikea suhtautua. Lapsilla ei ole kokemusta sodan todellisuudesta ja sen vaikutuksista mieleen.

Sota voi ahdistaa myös aikuisia. Siksi arjen rutiinit ja tekeminen kannattaa suunnata turvallisuutta ja rauhallisuutta lisääviin askareisiin.

Asiantuntijoiden mukaan realiteetit on tunnustettava, eikä vaikeita asioita pidä vältellä. Mieltä ei pidä silti liikaa kuormittaa asioilla, joihin ei voi vaikuttaa.

Sodasta puhuttaessa vastakkainasettelu hyvän ja pahan välillä on usein selkeä. Tässä sodassa on helppo olla Ukrainan puolella, Venäjää vastaan.

Niin venäläisiä kuin ukrainalaisia asuu Vantaalla runsaasti. Uusimman väestöraportin mukaan suurin vieraskielisten ryhmä olivat viime vuonna juuri venäjänkieliset.

On hyvä muistaa, että tavallisilla ihmisillä täällä Vantaalla ei ole Ukrainan sodan syiden kanssa osaa eikä arpaa. Kuten kaupunginjohtaja Ritva Viljanen viime viikolla haastattelussamme muistutti, "Ei ole oikein syyllistää yksittäisiä ihmisiä siitä, mitä lähes itsevaltaiset valtiojohtajat tekevät".

Voimme auttaa sodan uhreja Ukrainassa ja samaan aikaan kohdella kohdella kanssaihmisiä Vantaalla kunnioittavasti, kotimaasta tai kansallisuudesta riippumatta.