Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kehä III:n merkitystä ei kannata unohtaa Vantaan Energian lämpövaraston suunnittelussa

Jos lämpövarasto rakennetaan ja sen jälkeen teitä parannetaan, ovat ne huomattavasti kalliimpia ja hankalampia toteuttaa, kirjoittaja muistuttaa.

Vantaan Energia suunnittelee suurta kaukolämmön kausivarastoa Kehä III:n alle Vantaalla.

Hanke on mielenkiintoinen ja toivottavasti sillä on vaikutusta kaukolämmön hinta vakauteen. Kuusikon asukkaat ilmaisivat hankkeesta oman näkemyksensä ja huolensa. Kysymykset olivat aiheellisia hankkeen tässä vaiheessa, kun suunnitelmia voidaan vielä jalostaa.

Mielestäni tässä on hyvä ottaa esille Kehä III ja muut tiet hankkeen osana.

Rakentamiseen suunniteltu paikka on Kehä III:n harvoja korkeita ja pitkiä mäkiä. Talvisin siinä on usein ollut ongelmia liikenteen kanssa, varsinkin raskaan liikenteen. Monet näistä ajoneuvoista ovat olleet ulkomaan rekisterissä.

Lue myös: Vantaan Energian suunnitelmat saavat kritiikkiä asukkailta – maailman suurin lämpövarasto louhitaan maan alle Itä-Vantaalla

Olisi hyvä selvittää samalla, onko tässä kohtaa Kehä III:n ja VT4:n risteysalueella tarvetta tehdä muutoksia nyt tai lähitulevaisuudessa. Tien tasausta voisi muuttaa laittamalla se kallioleikkaukseen tai tunneliin. Esimerkkinä Kehä III menee tunnelissa Vuosaaren satamaan ja Kehä I menee tunnelissa Leppävaaran kohdalla. Tunneliratkaisulla saataisiin aikaan luontainen vihersilta sekä parannettua asumisen viihtyvyyttä.

Jos lämpövarasto rakennetaan ja sen jälkeen teitä parannetaan, ovat ne huomattavasti kalliimpia ja hankalampia toteuttaa.

Huomioitava on myös Kehä III:n merkitys Vantaalle ja koko Suomelle.

Vantaalla on tehty ja tehdään nytkin paljon investointeja Kehä III:lle. Oletettavaa on, että tulevaisuudessa Kehä III:lla Kuninkaalassa voi olla tarvetta 6- tai 8-kaistaiselle tielle. Yhteistyö, suunnitelmallisuus, ennakointi ja keskustelu ovat tarpeen tässäkin hankkeessa.

Lämpövarastohankkeen louhittava kivimäärä on ilmeisesti yli miljoona kuutiota.

Mitä tälle louheelle aiotaan tehdä? Onko louheelle mahdollista käyttöä tie-, rata- tai satamarakentamisen hankkeissa? Vuosaaren satama on myös lähellä ja louheen vienti Viroon voi olla yksi vaihtoehto. Suomesta viedään hyvää ja kovaa kiviainesta Viroon asfaltti- ja tieaineiksi.

Resurssiviisaus on osa suunnittelua. Muistettava on, että Kehäradan louhinnoissa tätä ei kaikilta osin otettu huomioon ja louheelle piti kehittää sijoituspaikkoja hankkeen aikana.

Vantaan Energia on läheisessä yhteistyössä Helsingin Energian kanssa. Helen ilmeisesti omistaa yhtiöstä 40 prosenttia. Onko yhtiöissä ja kaupungeissa mietitty yhdessä hanketta ja sen vaikutusta? Helenillä on esimerkiksi iso oma kaukolämpöhanke Vuosaaressa. Ovatko hankkeet joiltain osin yhteistyössä keskenään?

Olisi mielenkiintoista kuulla asiaan liittyviä näkemyksiä Vantaan Energian liiketoiminnan kehityspäällikkö Matias Siposelta, joka kommentoi aihetta lehdessä.

Autokuski