Mielipide | Vantaan maahanmuuttopolitiikasta lisälasku vantaalaisille veronmaksajille

On kohtuutonta, että vieraskielisyyden ongelmat sälytetään kaupunkilaisten maksettavaksi, kirjoittaja toteavat.

Vantaalla on suuri pula pätevästä varhaiskasvatuksen henkilökunnasta. Erityisesti henkilökuntavaje kohdistuu yksiköihin, joissa on todella suuri vieraskielisten lasten määrä.

Monikulttuurisen ja -kielisen päiväkodin henkilökunnaksi ei ole tunkua, sillä työ on muualla huomattavasti kevyempää ja palkka kuitenkin sama. Henkilökuntavaje koskettaa myös näissä yksiköissä käyviä kantaväestöön lukeutuvia lapsia.

Lue myös: Vantaa aikoo maksaa lisää palkkaa päiväkotien opettajille, jos yli puolet lapsista ovat vieraskielisiä

Kasvatuksen ja opetuksen lautakunnassa päätettiin helmikuussa lähteä ratkaisemaan työntekijävajetta laajentamalla rekrytointilisän (150 euroa kuukaudessa) maksua varhaiskasvatuksen opettajille ja erityisopettajille niissä yksiköissä, joissa vieraskielisten lasten osuus on yli 50 prosenttia. Aiemmin raja on ollut 70 prosenttia.

Maahanmuuttajavaltaisiin yksiköihin tarvittava lisärahoitus henkilöstön saamiseksi on vain yksi seuraus siitä, että kaupunkiin kohdistuu mielestämme liiallista ja vääränlaista maahanmuuttoa, joka aiheuttaa kasvavia kustannuksia.

Lue myös: Vantaan opetuspomo Katri Kalske alueellisesta eriytymisestä: "En tunnista ilmiötä, että opettajat karsastaisivat tiettyjä kouluja tai päiväkoteja"

Väestöennusteen mukaan Vantaalle suuntautuva muuttoliikenne koostuu pääasiassa vieraskielisestä väestöstä, minkä vuoksi nykyiset määrärahat ja palvelut eivät riitä vastaamaan lisääntyvään kysyntään ja moninaistuviin haasteisiin.

On kohtuutonta, että vieraskielisyyden ongelmat sälytetään kaupunkilaisten maksettavaksi ja näin heikennetään kaupungin kykyä houkutella nettoveronmaksajia asukkaiksi.

Vantaan tulisikin jatkossa pyrkiä näiden haasteiden ennaltaehkäisyyn, eikä erilaisin lisämenoerin yrittää paikkailla kasaantuneita ongelmia.

Kasvatuksen ja oppimisen lautakunnan perussuomalaiset jäsenet Aapo Happonen, Tanja Saarinen ja Erika Veltheim

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut