Pääkirjoitus | Viisas varautuu poikkeusaikoihin – vaikka sodan uhka pelottaa, elämää voivat haastaa paljon arkisemmatkin asiat

Mitä tehdä, jos jonkinlainen katastrofi uhkaisi Vantaalla? Tätä pohdimme jutussamme tammikuussa, viikkoja ennen Ukrainan sodan alkamista.

Vaara- ja häiriötilanteessa omatoiminen varautuminen on avainasemassa. Syrjäseuduilla monenlaiseen varautumiseen on totuttu meitä paremmin, sillä kaupat ja apteekit eivät sijaitse lähellä ja sähkökatkoja voi olla useammin kuin kaupungissa.

Lue myös: Oma koti antaa hyvän suojan – Vantaan väestönsuojat otetaan käyttöön vain äärimmäisissä tilanteissa

Kotona onkin hyvä pitää niin sanottua kotivaraa ja se tarkoittaa muutakin kuin joditablettien hamstraamista apteekista. Kotoa tulee löytyä esimerkiksi riittävästi pullotettua vettä ja ruokaa, jos sattuu, ettei syystä tai toisesta pääse muutamaan päivään kauppaan tai jos tulee vaikkapa vesi- tai sähkökatko.

Viranomaiset ja järjestöt puhuvat 72 tunnin varautumissuosituksesta. Jokaisen kotitalouden tulisi selvitä itsenäisesti vähintään kolme vuorokautta, jos jonkinlainen häiriötilanne tulisi eteen.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö totesi jutussamme tammikuussa, että oma koti on ihan hyvä paikka suojautua. Vaaratiedotteita ja viranomaisten ohjeita voi sähkökatkonkin aikana kuunnella radiosta, kunhan siihen löytyy toimivat paristot.

Lue myös: Älä säikähdä hälytyksen ääntä maanantaina – Pelastuslaitos: Kyseessä on testi, ei vaaratilanne

Väestönsuojat otetaan käyttöön silloin, jos tarvitaan suojaa sotilaallista uhkaa tai säteilyä vastaan. Vantaalla ei yleisiä väestönsuojia ole, vaan väestönsuojat sijaitsevat rakennusten yhteydessä. Monelle tutut liikuntapaikat, kalliosuojat Hakunilassa ja Rajatorpassa, on tarkoitettu tiettyjen kerrostalojen asukkaille. Laki määrää, että jokaiseen rakennukseen, jossa on vähintään 1200 neliötä ja jossa asutaan pysyvästi, on rakennettava väestönsuoja.

On tärkeää, että väestönsuojista vastaavat pitävät suojista myös huolta, jotta ne ovat tarpeen tullen käytössä.

Ukrainan sota on avannut monen silmät sille, että äärimmäisiä asioita voi tapahtua ja melko lähellä meitä. Vaikka sota ei Suomea uhkaakaan, monenlaiset muut poikkeustilanteet voivat haastaa normaalioloja. Viisas varautuu poikkeusolosuhteisiin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut