Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Saako ryhmäperhepäivähoitoa Vantaalla enää jatkossa?

Naapurikaupunkeihin verrattuna suppeampi varhaiskasvatuksen palveluvalikoima ei varmastikaan ole Vantaan vetovoimaa lisäävä tekijä, kirjoittaja toteaa.

Haluan avata keskustelun Vantaan varhaiskasvatuspalveluja uhkaavasta supistumisesta. Ryhmäperhepäivähoito näyttää olevan vakavasti uhattuna.

Ryhmäperhepäivähoito on yksi perhepäivähoidon muoto, jossa 2–3 hoitajaa hoitaa kodinomaisissa tiloissa 8–12 lasta samanaikaisesti.

Opetus- ja kulttuuriministeriön selvityksessä (2014) hoitomuodon eduiksi nousivat muun muassa henkilöstön ja lasten hyvä keskinäinen vuorovaikutussuhde, lasten aikuiskontaktien pysyvyys ja lapsiryhmän koko. Se soveltuukin hyvin lapsille, jotka hyötyvät pienemmästä lapsiryhmästä. Sitä myös suositaan kaikkein pienimpien lasten osalta: esimerkiksi vuonna 2020 Vantaalla kunnallisessa ryhmäperhepäivähoidossa olevista lapsista yli puolet oli 1–2-vuotiaita.

Ryhmäperhepäivähoito on kuitenkin viime aikoina ollut vastatuulessa Vantaalla. Vantaan kasvatuksen ja oppimisen lautakunta päätti joulukuussa 2021, että kaksi Myyrmäen suuralueen ryhmäperhepäiväkotia lopetetaan vuonna 2025 alueelle valmistuvan uuden päiväkodin myötä.

Ryhmäperhepäiväkotien sulkemista ei kokouspöytäkirjassa sen enempää perusteltu, vaikka käytännössä kyseinen hoitomuoto katoaa kokonaan alueelta. Oli kuitenkin ilahduttavaa huomata, että Eeva Tikkanen (kesk.) lautakunnan ainoana jäsenenä peräänkuulutti kaupunkia kuulemaan alueen lapsiperheiden näkemyksiä asiasta.

Jo aiemmin Vantaan opetuslautakunta päätti sulkea viisi ryhmäperhepäiväkotia vuoden 2021 aikana. Maaliskuussa 2022 Vantaalla toimiikin enää neljä kunnallista ryhmäperhepäiväkotia, joista kaksi on siis päätetty sulkea muutaman vuoden sisällä.

Koen kehityksen hälyttävänä: omat lapseni eivät tule pääsemään palvelun piiriin, mikäli hoitomuoto näivetetään. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Espoossa ja Helsingissä vastaavaa kehitystä ei ole tapahtunut eikä saamieni tietojen mukaan ole tulossakaan. Näissä kaupungeissa ryhmäperhepäivähoidon saatavuus onkin huomattavasti parempi kuin Vantaalla.

Vantaan kaupungin vuoden 2022 talousarvioon on kirjattu, että perheille on tarjolla erilaisia varhaiskasvatuksen muotoja ja paikkoja. Lisäksi Vantaan kaupunkistrategiassa 2022—2025 sanotaan, että erityistä huomioita on kiinnitettävä lasten ja perheiden palveluihin, ja että Vantaa tähtää jopa pääkaupunkiseudun lapsiystävällisimmäksi kaupungiksi.

On hienoa, että Vantaa on valinnut näin kunnianhimoiset tavoitteet. Lapsiperheille onkin tärkeää, että kaupunki tarjoaa muitakin hoitomuotoja kuin pelkkää päiväkotihoitoa, kuten esimerkiksi ryhmäperhepäivähoitoa.

Naapurikaupunkeihin verrattuna suppeampi varhaiskasvatuksen palveluvalikoima ei varmastikaan ole Vantaan vetovoimaa lisäävä tekijä. Odotankin, että Vantaan päättäjät ryhtyvät ripeisiin toimiin, jotta ryhmäperhepäivähoidon saatavuutta saadaan parannettua.

Saara Lantta-Lehtola