Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Pääkirjoitus Vantaa olisi Fazerin uudelle tehtaalle hyvä paikka

Makeisista ja leipomotuotteistaan tuttu Fazer haluaa yhdistää Vantaan Vaaralassa sijaitsevan suklaatehtaansa ja Lappeenrannassa sijaitsevan makeistehtaansa. Yhtiö pohtii nyt, minne uusi ja nykyaikainen tehdas rakennettaisiin.

Moni kunta Etelä-Suomessa toivottaisi riemumielin pörssiin tähyilevän Fazerin tervetulleeksi. Tontteja on jo katsottu valmiiksi ja esitelty yhtiölle.

Uuden tehtaan rakentuminen juuri Vantaalle olisi luonnollinen jatkumo pitkälle yhteistyölle.

Fazerilla on Vantaalla pitkä, vuodesta 1955 alkanut historia. Vaaralassa toimii nyt Fazerin vierailukeskus, pääkonttori, makeis- ja keksitehtaat sekä leipomo.

Yhtiö on kertonut pohtivansa uuden tehtaan sijaintia erityisesti henkilöstön näkökulmasta.

Kotiutuminen Vantaalle olisi helppoa. Vantaalla ja muualla pääkaupunkiseudulla riittää työpaikkoja puolisoille ja koulut sekä päiväkodit lapsille. Vantaalla asumiskulut ovat myös kohtuullisemmat esimerkiksi Helsinkiin tai Espooseen verrattuna.

Työvoiman saantikaan ei liene Fazerille suuri ongelma, etenkin, kun Vantaa on liikenteellisesti hyvin saavutettavissa.

Moni asia on toki hyvin muuallakin Etelä-Suomessa ja yhtiö on investoinut myös toisaalle. Esimerkiksi Lahdessa Fazer on toiminut yli 60 vuotta ja avasi vuonna 2020 uuden, kauran kuorista ksylitolia valmistavan tehtaan juuri Lahteen.

Vantaa on esitellyt Fazerille omia vaihtoehtojaan uuden tehtaan sijoituspaikaksi.

Kaupungissa on ollut jo muutaman vuoden ajan haasteita löytää riittävän isoja tontteja esimerkiksi logistiikka-alan yrityksille. Nämä toimijat ovatkin valuneet esimerkiksi Nurmijärvelle. Pieniä ja keskisuuriakan tontteja ei ole ruuhkaksi asti.

Tonttihaasteista huolimatta Vantaan tulee pitää huoli, että vuonna 2025 valmistuva makeistehdas sijoittuisi juuri Vantaalle. Ei vähiten siksi, että uusi tehdas toisi lisää työpaikkoja Vantaalle.