Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Miksi kaupunki aikoo rakentaa uusia asuntoja monimuotoiseen metsään?

Saimme satoja mielipiteitä metsän pelastamiseksi, teimme valituksia, kymmeniä kannanottoja ja lauselmia Vantaan kaupungille - mikään ei ole auttanut, kirjoittaja toteaa.

Vantaan uusimmassa asukaslehdessä on artikkeli: Kohti hiilineutraalia Vantaata tuorein tavoittein.

Vantaa on asettanut itselleen kunnianhimoisen tavoitteen, olla hiilineutraali vuonna 2030. Tähän päästäkseen Vantaan kaupungin tulee tehdä päätöksiä sen toteuttamiseksi.

Päätöksistä riippuu, toteutuvatko resurssiviisauden tiekartan kaksi uutta kaistaa, joissa pyritään kasvattamaan luonnon monimuotoisuutta ja säilyttämään suojeltujen, ennallistettujen sekä luonnonmukaisten alueiden määrä.

Haluankin esittää Vantaan kaupungin päättäjille kysymyksen: Miten tämä tulee toteutumaan? Vantaan asukaslehdessä (1/2022) kirjoitetaan, että kaavan 100400 toteutus alkaa. Uudisrakentamista umpimetsään!

Nyt tullaan kaatamaan yli noin seitsemän hehtaaria vanhaa monimuotoista metsää, jossa ovat luo-alueet ympärillä. Näinkö siihen kunnianhimoiseen tavoitteeseen päästään?

Huomioittehan, että tämä asemakaava on tehty jo vuonna 2007, eli 15 vuotta sitten. Ei tällöin Vantaan kaupungilla ollut resurssiviisauden tiekarttoja, eikä ehkä ajankohtaista viisauttakaan luonnon tärkeydestä.

Ja toisaalta, Vantaan kaupungilla on ajatuksena, että istutetaan aina puu jonnekin muualle, sen tilalle mikä kaadetaan. Nyt taitaa kyllä mennä tässä kohtaa tiekartat ihan ”päin mäntyä”.

Olen samaa mieltä kaupungin kanssa siitä, että omakotitaloja tulee rakentaa enemmän, mutta se mihin niitä rakennetaan, on hiilineutraaliuskysymyksessä se tärkein. Esimerkiksi Seutulassa ja muuallakin kehäradan läheisyydessä on käyttämättömiä, tyhjillään seisovia peltoja, joita voisi hyödyntää rakentamiseen.

Miksi Vantaan kaupunki ei ole suostunut tekemään ajankohtaisia luontokartoituksia Linnaisten metsän alueella? Kartoituksia on tehty, mutta puutteellisesti ja ne ovat vanhoja, jotkut jopa vuodelta 2008.

Innovaatioiden Vantaa – sinun Vantaasi? Tavoitamme visiomme yhdessä kaikkien asukkaiden ja kaupungin toimijoiden kanssa. Näin sanotaan asukaslehdessä. Kun kaavaa 100400 valmisteltiin, ei asukkaita kuunneltu missään asiassa. Kyllä, olimme kaavakävelyllä ja saimme esittää mielipiteemme, mutta niistä ei ole ollut mitään hyötyä, vaan ne kaikki menivät sinne kuuluisaan ”Kankkulan kaivoon”.

Saimme satoja mielipiteitä metsän pelastamiseksi, teimme valituksia, kymmeniä kannanottoja ja lauselmia Vantaan kaupungille - mikään ei ole auttanut. Onko tämä sitä asukkaiden kuulemista ja yhteistyötä?

Nyt Vantaan kaupungilla on näytön paikka olla rohkea, rento ja viihtyisä kestävyyden edelläkävijä, tätä Vantaan imago tarvitsee.

Tehkää resurssiviisas päätös ja kumotkaa kaava 100400.

Tilitoimistoyrittäjä Anne-Mari Valkama (Tytti), Asunut 60 vuotta Vantaan Linnaisissa