Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Tulkaa Kaikki -ryhmä kaunistelee toimintaansa kirkkovaltuustossa

Syrjinnästä vaikeneminen ei edistä yhdenvertaisuuden toteutumista, kirjoittajat toteavat.

Laura Häggblomin ja Eve Rämön mukaan Vantaan Tulkaa Kaikki ajaa yhdenvertaisempaa kirkkoa. He kirjoittavat, että yhteisen kirkkovaltuuston kokouksessa 30. marraskuuta 2021 valtuustoryhmän puheenjohtaja Häggblom esitti rahoituksen leikkaamista järjestöiltä, jotka eivät hyväksy naispappeutta eivätkä seksuaalivähemmistöjä (SLEY, SLEF, SELK ja ELK).

He jättävät kuitenkin kertomatta, että he eivät esittäneet rahoituksen leikkaamista siksi, että nämä järjestöt syrjivät seksuaalivähemmistöjä, vaan ainoastaan siksi, että ne syrjivät naisia. Esityksessä ei puhuttu mitään seksuaalivähemmistöistä.

Esityksessä ei myöskään esitetty rahoituksen leikkaamista seksuaalivähemmistöjä syrjivältä SANSA:lta, koska järjestö hyväksyy naispappeuden. Vantaan Tulkaa Kaikki hyväksyi kritiikittä SANSA:n rahoittamisen. Tämän esityksen voi lukea kyseisen kokouksen julkisesta pöytäkirjasta.

Edellä mainittu toiminta perustui ryhmämme enemmistön tahtoon, jonka mukaan on ”poliittisesti järkevää” puuttua tällä hetkellä vain naisten syrjintään Vantaan seurakuntien rahoittamien lähetysjärjestöjen toiminnassa. Seksuaalivähemmistöjen syrjintään puuttuminen siirrettiin tarkemmin määrittelemättömään tulevaisuuteen.

Tulkaa Kaikki on valtakunnallinen kirkollinen uudistusliike, joka kertoo edistävänsä sukupuolten tasa-arvoa ja pyrkivänsä siihen, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt voisivat kokea itsensä tervetulleiksi kirkkoon.

On huolestuttavaa, jos Vantaan Tulkaa Kaikki -ryhmä vaikenee homojen syrjinnästä sellaisissa merkittävissä päätöksentekotilanteissa kuten lähetysjärjestöjen avustaminen. Tällöin se antaa ymmärtää, että hienot periaatteet ovat vain tyhjää puhetta, ainakin homojen osalta.

Syrjinnästä vaikeneminen ei edistä yhdenvertaisuuden toteutumista. Homojen syrjinnästä ja sen tuottamasta kärsimyksestä pitäisi jaksaa puhua, vaikka homojen puolustaminen kirkossa onkin vaikeaa.

Psykiatristen tutkimusten mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin ahdinkoa lievittää paljon, jos he näkevät, että heidän syrjintäänsä puututaan ja sitä vastustetaan.

Sari Roman-Lagerspetz VTT, dosentti Tulkaa Kaikki -liikkeen luottamushenkilö Vantaa Johanna Korhonen toimittaja, Vantaa