Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Varhaiskasvatuksen työvoimapulassa joustavat niin työntekijät kuin vanhemmatkin

Vantaalaiset vanhemmat ovat viime ja tänä vuonna törmänneet arkea haastavaan ongelmaan. Joistain päiväkodeista lapset on täytynyt hakea pois tavallista aikaisemmin, sillä päiväkodissa ei ole ollut riittävästi henkilökuntaa.

Esimerkiksi Maitorpan päiväkodissa Kivistössä huoltajia pyydettiin tällä viikolla lyhyellä varoitusajalla hakemaan lapset päiväkodista viimeistään kello 15.30. Työssä käyvä aikuinen joutuu siis työmatkastaan riippuen lopettamaan työpäivänsä kenties tunteja normaalia aikaisemmin, jotta ehtii hakemaan lapsensa päiväkodista.

Loppuvuodesta Vantaalla jopa mietittiin tiettyjen päiväkotien tilapäistä sulkemista ja kehotettiin vanhempia hoitamaan lapsia mahdollisuuksien mukaan kotona.

Henkilöstön äkilliset sairastumiset ovat ymmärrettäviä. Sijaisia ei välttämättä saa päiväkotiin kovin nopealla varoitusajalla.

Samaan aikaan varhaiskasvatuksessa tulee kuitenkin noudattaa henkilöstömitoituksia, jotka määrittävät sen, kuinka monta työntekijää tarvitaan tiettyä lapsimäärää kohti.

Vantaan varhaiskasvatuksen henkilöstöongelmat ja sijaisten huono saatavuus ovat kuitenkin jatkuneet jo pitkään. Alaa koskeva yleinen henkilöstöpula näkyy arjessa konkreettisesti. Tulevina vuosina ongelma voi vielä pahentua, kun iso joukko varhaiskasvatuksen työntekijöitä jää eläkkeelle. Mistä löydetään ammattitaitoisia työntekijöitä lähtijöiden tilalle?

Lyhyellä tähtäimellä oman lisänsä tilanteeseen tuo koronavirus, joka leviää jälleen aiempaa ärhäkkäämmin.

Vanhempien näkökulmasta tilanne on silti haastava ja ärsyttävä. Osa työnantajista ymmärtää, jos päiväkodille pitää toisinaan rientää normaalia aikaisemmin, mutta eivät kaikkien työvuorot ja työnkuvat mahdollista tällaista joustoa.

Nopeita ratkaisuja ongelmaan ei ole. Niin päiväkotien henkilökunta kuin vanhemmat jatkavat sopeutumista.