Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Pääkirjoitus Vantaan ratikasta tulee käydä avointa keskustelua eri näkökulmista – Miksi ratikan kannattajat ovat hiljaa ja antavat tilaa kriitikoille?

Vantaan ratikan jatkosuunnittelu etenee tänä vuonna vauhdikkaasti. Kaupunki asettaa tiuhaan uusia asemakaavoja nähtäville. Tavoitteena on, että kaupunginvaltuusto voi hyväksytä merkittävimmät asemakaavat tämän vuoden aikana.

Kaupunki on pitänyt ratikan suunnittelun ajan infotilaisuuksia vantaalaisille niin livenä kuin virtuaalisesti. Lisäksi ratikkaan liittyviä dokumentteja on kiitettävän avoimesti esillä esimerkiksi kaupungin verkkosivuilla. Siellä kerrotaan myös, miten suunnittelu etenee.

Jos on aikaa ja ymmärrystä perehtyä kaavaselostuksiin ja lukuisiin selvityksiin, on joihinkin suunnitelmiin vielä mahdollista tehdä muistutuksia. Kun kaavat on hyväksytty, on myöhäistä valittaa.

Paikoin dokumentit ovat kuitenkin vaikeaselkoista luettavaa. Jos haluaa tietää, miten ratikka vaikuttaa omiin kotikulmiin, sen melutasoon, mahdolliseen uudisrakentamiseen tai vaikkapa liikennejärjestelyihin, saa varata kupin kahvia ja lehmänhermot erilaisia selvityksiä lukiessaan.

Selvityksistä käy ilmi muun muassa se, että ratikan reitille on tulossa lukuisia liikennevaloja esimerkiksi Hakunilaan ja Tikkurilaan. Se on hyvä uutinen turvallisuutta kaipaaville ja ratikkaa kannattaville. Toteutuessaan muutos tarkoittaisi myös, että autoilu alueella hidastuisi.

Selkeä, ruohonjuuritasolle menevä viestintä on etenkin suurissa hankkeissa oleellista. Ilman sitä huhut leviävät ja kasvavat kokoaan suuremmiksi. Näin on käynyt ratikankin kohdalla, jossa väärinymmärrykset ja huhut jäävät vellomaan ilman, että kukaan palauttaa asioita mittasuhteisiinsa.

Ratikkaa kritisoivia kirjoituksia ja some-avautumisia riittää. Ratikan kannattajat tai siihen neutraalisti suhtautuvat ovat kuitenkin olleet hiljaa. Miksi?

Keskustelua isosta hankkeesta riittää ja sitä on syytä käydäkin, sillä jos ratikka päätetään rakentaa, on se Vantaalle merkittävä tulevaisuuden investointi. Mittavaa hanketta tulee tarkastella avoimesti eri näkökulmista.

Avointa, selkeää ja tosiasioihin perustuvaa keskustelua tarvitaan jatkossakin, samoin vantaalaisten vielä parempaa osallistamista.