Mielipide | Terveysriskien ja koulujen sisäilmakorjausten onnistumisen seuranta ontuu Vantaalla

Sisäilmaongelmat tulevat aiheuttamaan tulevaisuudessa vielä suuremman terveystaloudellisen riskin alueellamme, kirjoittajat toteavat.

Vantaan Sanomat toi esiin, miten korjaukset eivät aina poista sisäilmaongelmia. Ongelmakoulujen lista Vantaalla onkin pitkä.

Terveysriskin taso tulee tarkistaa, ennen kuin oppilaat ja henkilökunta voivat olla terveysturvallisesti merkittäväksi tai sietämättömäksi riskiksi luokitelluissa tiloissa.

Lue myös: Vantaan kunnossapitopäällikkö myöntää: Sisäilmaoireilusta ei päästä koulujen korjauksilla täydellisesti eroon – Ongelmakoulujen lista on pitkä: Simonkallio, Peltola, Rekola, Kivimäki, Päiväkumpu, Mikkola, Sotunki..

Vuoden 2018 Turun yliopiston tekemän laajan oirekyselyn seurantakysely olisi ilmaiseksi kaupungin käytössä. Vantaa kuitenkin käyttää kyselyä, joka ei ole vertailukelpoinen aiempiin tuloksiin tai muihin tieteellisesti valideihin kyselyihin.

Näiden korjausten onnistumista seuraavien kyselyiden tuloksia on raportoitu julkisuuteen positiivisemmin kuin mitä tulokset oikeasti kertovat.

Käytännössä useita tieteellisiä perusteita ja tieteellisten menetelmien avulla saatujen tulosten luotettavuutta lisääviä tekijöitä ei ole otettu huomioon. Kyselyyn vastanneiden määrä on ollut varsin pieni, osin johtuen siitä, että osa opettajista on usein oireidensa takia ehtinyt vaihtaa koulua.

Terveyshaitta tulee siis saada turvalliselle tasolle. Altistuminen voi pahimmillaan aiheuttaa pysyviä sairauksia.

Pelkät oireilmoitukset eivät tuo riittävästi esiin riskitasoa. Esimerkiksi vanha Hämeenkylän koulu tuotti noin 100 oireilmoitusta ja oli Tilakeskuksen mukaan teknisesti kunnossa, vaikka 90 prosenttia opettajista sai diagnoosin sisäilman aiheuttamasta terveyshaitasta työterveyshuollossa.

Harva lapsi, nuori tai vanhempi edes tietää, mitä ovat sisäilmaoireet. Siksi tietoa terveyshaitoista ja oireista tulee lisätä. Hekin, jotka tietävät, eivät aina usko oireilmoituksen tehoon eivätkä tiedä, että oireilmoituksia tulee tehdä uudelleen esimerkiksi lukukauden vaihtuessa tai remontin jälkeen.

Oireilmoitus kannattaa kuitenkin tehdä, sillä ilman niitä tiloja pidetään terveinä. Kouluterveydenhoitajalla on velvollisuus kirjata jokainen ilmoitus.

Sisäilmaongelmat tulevat aiheuttamaan tulevaisuudessa vielä suuremman terveystaloudellisen riskin alueellamme. Sote-asioiden siirryttyä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle voi uhkakuvana syntyä tilanne, missä terveydellinen riski ollaan valmiita ottamaan kulujen karsimiseksi. Loppulaskun tästä maksaa Vantaan kaupungin sijasta hyvinvointialue ja viime kädessä valtio.

Aluevaltuuston tulee antaa tässä vahva ohjeistus alueen tilojen sisäilmaongelmien kartoittamisesta ja korjaamisesta. Alueella tulee myös seurata sisäilmaoireisten määrää sekä määrittää oireileville hoitopolku.

Sirpa Siru Kauppinen ympäristötekniikan M.Sc. kaupunginvaltuutettu aluevaltuutettu (vihr.) Tiina Tuomela lastentautien erikoislääkäri LKT, kaupunginvaltuutettu aluevaltuutettu (kd.)

Teemu Purojärvi, terveydenhoitaja, TtM, aluevaltuutettu (ps.)

Eeva Tikkanen, työyhteisö- ja esimiesvalmentaja, KM, kaupunginvaltuutettu, kasvatuksen ja oppimisen lautakunnan jäsen (kesk.)

Terhi Tammilehto, kätilö, terveydenhoitaja, vanhempainyhdistysaktiivi

Annukka Majanto, vanhempainyhdistysaktiivi, kasvatuksen ja oppimisen lautakunnan varajäsen (vihr.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut