Mielipide | Kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on pula – Miksi VAV rakentaa vapaarahoitteisia asuntoja?

VAV-Yhtymän pitää panostaa nimenomaan VAV Asunnot Oy:n kautta tapahtuvaan ARA-rakennuttamiseen, ei vapaarahoitteisten asuntojen rakentamiseen, kirjoittaja toteaa.

VAV-Yhtymä Oy hakee kaavamuutoksen kautta Varistossa sijaitseviin kortteleihin Luhtimäki 1 ja Luhtimäki 2 rakennusoikeuden lisäämistä. Asiasta järjestettiin asukastilaisuus Teams -kokouksena viime viikon keskiviikkona. Se on katsottavissa tallenteena Youtubessa.

Lue myös: VAV purkaa asuntomessualueen 1970-luvun rivitalot Varistossa – Asukas: Tuskin samanlaista löytyy mistään

Osoitteessa Luhtimäki 1 sijaitseva VAV Asunnot Oy:n omistama tontti on tällä hetkellä täysin tyhjillään. Aiemmin siinä sijaitsivat 1970-luvulla rakennetut asuntomessualueeseen kuuluneet punaiset rivitalot jotka purettiin 2020.

Nyt samaan paikkaan on kaavoitettu 2 500–3 000 kerrosneliömetrin verran lisärakennusoikeutta. VAV hakee kaavamuutoksella oikeutta rakentaa alueelle yhden ARA-rahoitteisen kerrostalon ja yhden vapaarahoitteisen kerrostalon.

Lue myös: Variston 1970-luvun asuntomessualueelle suunnitellaan uutta: kerrostalojen lomaan kaupunkipientaloja ja erillispientaloja

Kohteen pohjoisosaan ja korttelin keskelle se hakee oikeutta rakentaa 1–2 kerroksisia pientaloja, joiden rahoitusmuotoa ei ole kerrottu julkisuuteen.

Osoitteessa Luhtimäki 2 sijaitsevalle VAV Asunnot Oy:n omistamalle tontille se hakee kaavamuutoksen kautta oikeutta rakentaa 3–5 kerroksinen kerrostalo siten, että talo sijoittuisi nykyisten parkkipaikkojen päälle. Rakentaminen toteutuisi nykyisten asuinkerrostalojen peruskorjausprojektin yhteydessä 5–8 vuoden aikana. Parkkipaikat on tarkoitus korvata tontilla sijaitsevan liikerakennuksen paikalle.

Milloin tämä kyseinen liikerakennus on tarkoitus purkaa ja tullaanko nykyiset parkkipaikat korvaamaan täysimääräisesti? Ja miksi VAV aikoo rakennuttaa vapaarahoitteisia asuintaloja kun kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on huutava pula täällä Vantaalla?

Mikä on näiden Luhtimäki 1:een rakennettavien pientalojen rahoitusmuoto? Ja myös ARA-rahoitteisia pientaloja tarvitaan, kaikki eivät halua asua kerrostaloissa.

VAV:lla oli vuonna 2021 avoimia asuntohakemuksia noin 6 000 ja asunnonhakijoista keskimäärin vain 4,5 prosenttia saa asunnon.

Vantaan kaupunginvaltuusto on hyväksynyt kokouksessaan syyskuussa 2020 konsernipoliittisten linjausten yleisen osan, jossa mainitaan muun muassa seuraavaa: ”Konsernin ensisijaisena tarkoituksena on tukea kaupungin maa- ja asuntopoliittisia tavoitteita tarjoten kohtuuhintaista asumista Vantaalla”. Vapaarahoitteiset asuintalot eivät sitä tue.

VAV-Yhtymän pitää panostaa nimenomaan VAV Asunnot Oy:n kautta tapahtuvaan ARA-rakennuttamiseen. Nyt suunnitelmissa olevat Luhtimäki 1/Luhtimäki 2:een suunnitellut vapaarahoitteiset asuintalot on muutettava ARA-rahoitteisiksi. Muutoin suunnitelmat kyseisille alueille ovat hyvät ja kannatettavat. Lisää uusia vuokra-asuntoja tarvitaan.

Olli Saarikko (sd.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut