Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Mikä on sopiva palkkio aluevaltuustossa istuvalle? – Aikaa vievä työ vaatii arvoisensa korvauksen, mutta ylilyöntejä kannattaa välttää

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuustossa vahvistettiin tällä viikolla luottamustoimissa toimivien valtuutettujen palkkiot. Niin sanotulle rivivaltuutetulle maksetaan 320 euroa per kokous. Lautakunnan tai jaoston kokouksesta maksetaan puolestaan 220 euroa.

Kyseessä ei ole mikään uusi juttu. Kokouspalkkioita on maksettu kuntapoliitikoille jo entuudestaan ja niin kuuluukin.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuutetut ovat tärkeän työn edessä. Historiallisen sote-uudistuksen aluksi valtuutetut päättävät paitsi palkkioistaan, myös siitä, miten ja minkälaisissa jaostoissa sekä lautakunnissa hyvinvointialueen asioita jatkossa käsitellään.

Palkkakeskustelua on jo paikoin moitittu populistiseksi. Miksi nostaa haloo palkkioista, joita luottamushenkilöille on "aina" maksettu?

On tärkeää kertoa avoimesti, mitä valtuutettujen työstä maksetaan Vantaan ja Keravan muodostamalla hyvinvointialueella maksetaan ja miten muualla toimitaan.

Vantaan ja Keravan muodostamalla hyvinvointialueella aluevaltuuston ja hallituksen puheenjohtajat tekevät työtään niin sanotusti leipätyönsä ohella.

Puheenjohtajille maksetaan vuosipalkkiota, joka on reilut 7 600 euroa vuodessa, varapuheenjohtajille hieman vähemmän. Tämän päälle maksetaan vielä kokouspalkkiot.

Osassa Suomen muita hyvinvointialueita on valittu toisenlainen linja. Tietyillä alueilla aluehallituksen puheenjohtaja työskentelee kokopäiväisesti ja saa työstään noin 5 000–6 000 euron suuruista kuukausipalkkaa, alueesta riippuen.

Mikä sitten on tarpeeksi ja milloin palkkio on liian suuri? On hyvä muistaa, että asioihin perehtyminen ja kokouksiin valmistautuminen käy työstä. Itse kokouksetkin vievät aikaa.

Maksettavan palkkion tulee kuitenkin olla realistinen työn vaativuuteen ja työn määrään suhteutettuna.