Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus koskevat myös vammaisia henkilöitä – kansainväliset sopimukset velvoittavat päättäjiä toimimaan niiden mukaan

Meidän tulee edistää vammaisten henkilöiden oikeuksien ja ihmisarvon kunnioittamista, koska yhdenvertaisuus ja tasa-arvo koskettavat myös vammaisia ihmisiä, kirjoittaja muistuttaa.

Vantaalla on tehty jo paljon työtä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumiseksi. Täällä on ymmärretty, että yhdenvertainen kohtelu on ihmisoikeus.

Muistamme, että Suomen valtio on sitoutunut moniin kansainvälisiin sopimuksiin päätöksentekijöitä velvoittavalla tavalla. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla on siis yhteinen tahtotila myös Vantaalla.

Saatamme pohtia sitä, mikä kuitenkin voi estää sen, että tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden velvoittavuudet palvelujen tuottamisessa eivät kuitenkaan aina toteudu. Onko kyse sittenkin tiedon puutteesta?

Otan yhden konkreettisen ja meitä poliitikkoja sekä myöskin viranhaltijoita sitovan sopimuksen täytäntöönpanon: vuonna 2016 kesäkuussa Suomi ratifioi YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksen.

Sopimuksen ratifiointi tarkoittaa myös Vantaalla sitä, että sopimuksessa olevat sisällöt velvoittavat sekä viranhaltijoita että poliittisia päättäjiä: kukaan ei voi sulkea silmiä sopimuksen yksityiskohdilta.

Pohdimme usein, miten saisimme YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksen sisällön toimimaan konkreettisesti ja parhaalla mahdollisella tavalla Vantaan päätöksenteossa ja erityisesti asiakaspinnassa.

Mielestäni vahva tietoisuuden lisääminen vammaisten oikeuksien sopimuksen velvoittavuudesta on tärkeää: tässä työssä me poliittiset päättäjät ja myöskin viranhaltijat olemme tärkeässä roolissa.

Meidän oleellinen tehtävämme on lisätä tietoisuutta vammaisista henkilöistä ja edistää vammaisten henkilöiden oikeuksien ja ihmisarvon kunnioittamista, koska yhdenvertaisuus ja tasa-arvo koskettavat myös vammaisia ihmisiä.

Vammaiset ihmiset auttavat meitä näkemään, että ihmiselämä itsessään on arvokasta.

Pirjo Luokkala kaupunginvaltuutettu kaupunginhallituksen jäsen aluevaltuutettu aluehallituksen jäsen (kesk.)