Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Pääkirjoitus Uudet liikkumisen tavat tulivat jäädäkseen – kaupunkipyörät ja potkulaudat tuovat ratkaisun viimeisen kilometrin ongelmaan

Hitaasti, mutta varmasti alkava kevät on tuonut Vantaan katukuvaan monen suosikit – ja inhokit. Kaupunkipyöräkausi alkoi huhtikuun alussa ja samoihin aikoihin katukuvaan ilmestyivät myös sähköpotkulaudat.

Lue myös: Vantaalla sähköskuuteilla ajellaan tutuilla säännöillä, mutta Helsinki kiristi pysäköintiohjeita

Vantaalla sähköpotkulautoja kokeiltiin ensimmäistä kertaa viime vuonna. Tikkurilan ja Aviapoliksen lisäksi lautoja voi nyt vuokrata Myyrmäestä ja Martinlaaksosta.

Tänä vuonna Vantaalla voi ajaa kolmen eri operaattorin, Birdin, Tierin ja Swupin, potkulaudoilla.

Niin sanottu mikroliikkuminen on tullut jäädäkseen. Vantaan kaupunkipyörät ovat paikoin etsineet käyttäjiään, mutta kuluttajat ottivat sähköpotkulaudat nopeasti omakseen. Sovelluksella maksamien käyttö- ja aikaperusteisesti on jo tätä päivää ja kuluttajat ovat siihen tottuneet.

Helsingissä sähköpotkulautoja pilotoitiin jo vuonna 2019. Tuolloin Helsingin seudun liikenne teki asiakaskyselyn, jonka mukaan sähköpotkulaudat korvasivat kävelymatkoja ja bussimatkoja, mutta harvemmin automatkoja. Sama havainto koski kaupunkipyöriä. Niidenkin käyttäjät olivat enimmäkseen joukkoliikenteen käyttäjiä kuin pääsääntöisesti autolla liikkuvia.

Sähköpotkulaudat ja kaupunkipyörät vaikuttavat olevan vastaus etenkin niin sanotun viimeisen kilometrin ongelmaan, eli sujuvaan siirtymiseen esimerkiksi juna-asemalta työpaikalle, kouluun tai kotiin.

Esimerkiksi Aviapoliksen alueella kyseistä ongelmaa kokeiltiin 2010-luvulla taklata erilaisilla piloteilla minuuttihintaisista yhteiskäyttöautoista kimppataksipalveluihin.

Jotta mikroliikkuminen olisi varteenotettava vaihtoehto arjessa, tulisi palvelujen käytön olla sujuvaa ja mahdollisimman hyvin saavutettavissa.

Tässä on kaupunkipyörien ja potkulautojen mahdollisuus. Vastuullisesti käytettynä ketterät liikkumismuodot ovat käteviä ja nopeita tiiviissä kaupungissa. Tikkurilassa asioidessa potkulaudalla tai pyörällä pääsee liikkumaan jo autoa kätevämmin.