Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Asuntoyhtiön hallituksen pitää olla osaava ja uskaltava – myös ulkopuolisia asiantuntijoita kannattaa tarvittaessa käyttää

Hallitus on juuri sellainen joksi yhtiökokous on sen valinnut, kirjoittaja muistuttaa.

Asuntoyhtiön hallituksella pitää olla uskallusta ja varaa käyttää ulkopuolisia asiantuntijoita, jos asioiden ratkaiseminen sitä edellyttää.

Asuntoyhtiöissä ei usein sisäistetä sitä, että yhtiökokouksissa tehdään kaikki sellaiset päätökset, joilla on merkittävä vaikutus yhteisen omaisuuden hoitoon. Riippuen yhtiön sijainnista ja koosta, yhteisen omaisuuden arvo voi olla useita miljoonia euroja.

Yhtiökokous päättää tulevan vuoden talousarviosta ja sen perustana olevista vastikkeista ja maksuista. Laskelmien pitää olla realistisia. Niitä voi kyseenalaistaa, mutta päätettyjen vastikkeiden ja maksujen pitää riittää kattamaan yhtiön toiminnasta syntyvät menot.

Asuntoyhtiöissä on viisasta tehdä lievä ylibudjetointi, sillä vuodet eivät ole veljiä keskenään. Tänä keväänä on huomattu esimerkiksi se, että vuoden 2021 lämmitysmenot ovat olleet useissa yhtiöissä jopa 10 prosenttia korkeammat kuin edellisenä vuotena. Kaikkeen pitäisi osata varautua.

Usein kuulee moitittavan, että juuri meidän yhtiössämme on huonoin ja osaamattomin hallitus. Hallitus on kuitenkin juuri sellainen joksi yhtiökokous on sen valinnut.

On toivottavaa, että hallitukseen hakeutuu ja valitaan henkilöitä, joilla on todellinen kiinnostus ajatella yhtiön asioita pitkälle tulevaisuuteen.

Hallituksen jäsenten ei suinkaan tarvitse olla kaikkien alojen asiantuntijoita. Usein riittää se, että tuo päätöksentekoon oman näkemyksensä asioista. Joillakin on hyvä olla vankempaakin kokemusta asuntoyhtiöiden asioiden hallinnosta.

Hallituksen on muistettava, että se edustaa kaikkia taloyhtiön osakkaita. Hallituksella pitää tarvittaessa olla uskallusta ja varaa käyttää ulkopuolisia asiantuntijoita, jos joidenkin asioiden ratkaiseminen sitä edellyttää. Kyseessä on kuitenkin yhteisen varallisuuden hoitaminen mahdollisen järkevästi.

Järkevässä taloudenhoidossa varallisuus vähintäänkin säilyttää arvonsa, mieluummin kasvaa.

Jukka MoilanenKirjoittaja asuu sekä Myyrmäessä että Satakunnassa, hallitustehtäviä sekä pääkaupunkiseudulla että Satakunnassa.