Vantaalla pyrkisin ensin kunnostamaan alueen huonossa kunnossa olevaa tieverkostoa, kirjoittaja toteaa.
Pitkään Helsingissä asuneena olen useasti istunut ratikassa. Hyvä, sopiva kulkuväline.
Mutta nämä menopelit eivät juurikaan huristele tunneleissa vaan maan pinnalla. Nyt ihmettelen tätä Tikkurilan harmitusta aiheuttavan tunnelihankkeen esittelyä, kun väkisin ratikkalinja pitää saada maan alle. Onko koko tämä hanke lähtenyt tarpeesta, asukkaiden erityisestä toiveesta vai pöydän takaa?
Ymmärrän, että näin kalliit hankkeet nousevat tosi tarpeesta, ja apuna on käytetty tulevaisuustutkijoita sekä myös ulkopuolista tahoa selvittämään asioiden todellista tilaa. Myös perustelujen valtionosuuden saamiseen tälle hankkeelle tulisi olla läpinäkyviä ideologisine vaikutuksineen.
Vantaallakin pyrkisin ensin kunnostamaan alueen huonossa kunnossa olevaa tieverkostoa ja sen hoitoa. Talvella pyörätiet olivat järkyttävässä kunnossa, kun sohjo jäätyi yön aikana eikä pakkasten vuoksi sulanut päiväsaikanakaan. Monet vastaantulijat pyörittivät päätään, kun yrittivät pysyä pystyssä jäätyneellä perunapellolla. Autokaistoilla on mojovia kuoppia.
Kun autoliikennettä kuitenkin tulee aina olemaan joko sähköisesti tai muilla tavoin, niin toivon ensisijaisesti teiden kunnostusta.
Samoille autokaistoille voisi lisätä bussilinjoja nyt suunnitellun ratikkareitin varrelle. Bussitkin kulkevat sähköllä ja haitaribussiin mahtuu paljon matkustajia samaan aikaan.
Kuinka moni esimerkiksi Hakunilasta käy lentoasemalla edes joka viikko, kun ei käy Tikkurilastakaan, ja Dixistä sentään on lyhyt yhteys kentälle? Työmatkaliikenne on eri asia.
Vantaan ratikkainfossa 6. huhtikuuta kerrottiin, että ratikan varrelle tulee nousemaan asutusta ja kivijalkakauppoja.
Mielestäni pitää olla tosi hyvä liikeidea, että kannattaa vielä perustaa kivijalkakauppa ilman että on jossakin ketjussa mukana. Nykyään valtaosa kaupanteosta alkaa toteutua nettikaupan muodossa ja tilaukset tehdään kotisohvilta. Parkkipaikkojen läheisyydellä on tietenkin merkittävä osuus siinä, että kauppaan ylipäätään tultaisiin sisälle.
Infossa oli havaittavissa Ratakujan ja ympäristön asukkaiden huoli siitä, että tunneli kulkisi lähellä asuinrakennusten perustuksia. Samoin huolettivat Tikkuparkin käyttömahdollisuus sekä meluhaitat, kun töitä tehtäisiin yöaikana. Kuka korvaa näistä aiheutuneet haitat ja missä vastuuasiat ja korvausvelvollisuudet ovat kirjattuina näiden asioiden suhteen?
Koska elämme vaikeita aikoja ja ennusteissa näkyy, että kaikki kallistuu entisestään, myös rakennustarpeet, kehottaisin vielä tarkasti miettimään ratikkahankkeen tarpeellisuutta tässä tilanteessa. Otsikoissa lukee, että tavallinen kansalainen ei pysty kohta edes ostamaan riittävästi ruokaa, kun rahat eivät riitä. Hyllyt voivat syksyllä meilläkin tyhjentyä ihan peruselintarvikkeista maatalouden alasajon sekä Ukrainan (ollut vilja-aitta) tilanteen johdosta.
Onko mahdollista jäädyttää ratikkahanke ja keskittyä enemmän tämän päivän haasteiden korjaamiseen, joita niitäkin on riittämiin?
Uudehko vantaalainen