Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Tukien parissa hääräämisen sijasta tulisi keventää verotusta

Kirjoittajan mielestä veronalennukset vähentäisivät tukien tarvetta.

Vantaan Sanomissa oli artikkeli siitä, että toimeentulotuki ei enää pysy hintojen korotusten perässä eivätkä kaikki edes ”osaa” tai tiedä hakea koko toimeentulotukea, monine kommervenkkeineen (VS 6.4.).

Kyseessä on sen verran monimutkainen hakuprosessi, että moni ”väsyy” jo matkalla, eikä niitä hakuapujakaan taida olla paljoa tarjolla, vaan ihmisten pitää itse seikkailla siellä Kela-viidakossa ja vain saadakseen sen kielteisen päätöksen sitten joskus.

Minkä tähden, sen sijaan, että rukataan avustuksia, ei voida tehdä korjauksia verotukseen? Silloin voisi jäädä jo osa sosiaalivirkailijoitten hakemusten tarkastamisproseduureistakin pois. Veronalennus voisi auttaa ihmistä juuri sen verran, että hän pärjäisi taas.

Siinä olisi sekin hyvä puoli, että se koskisi kaikkia, jotka maksavat veroja, koska koronakurimuksen ja nyt tämän Ukrainan sodan takia ihmisillä, muillakin kun toimeentulon asiakkailla, tekee tiukkaa, kun sekä sähkö että polttoaineitten hinnat ovat pumpsahtaneet pilviin.

Ihmeellistä, että muissa maissa, kuten Ruotsissa asia on ymmärretty ja ihmisiä tuetaan kautta linjan veronkevennyksillä. Eläkeläiset ainakin, jotka maksavat jo muutenkin enemmän veroja kuin työläinen palkastaan, heille kuuluisi ilman muuta korjatut veroprosentit. Mieluummin kaikille, niin oltaisiin demokraattisia.

Meillä taitaa kuitenkin olla tabuna se, että mitä on kyetty saamaan ihmisiltä pois, siitä ei luovuta, vaikka jo järkikin sanoisi toisin. Siitä on malliesimerkkinä autovero, jonka piti oleman väliaikainen, mutta kuitenkin sitä vielä maksetaan, eikä loppua näy.

Samoin on dieselveronkin laita. Sekin on täysin turha nyt, mutta eipä kukaan ole edes ehdottanut sen lopettamista.

Tårta på tårta -systeemillä mennään. Virkamiehiä työllistetään ainakin kiitettävästi. Oikea käsi ottaa ja vasen antaa, jos antaa.

Leena Lauren, eläkeläinen