Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vesiliikunta on liikuntarajoitteisille tärkeää – Perustetaan esteetön uimaranta Vantaalle

Vantaalla on upeita uimarantoja, mutta osalle vantaalaisista niiden käyttö ei ole mahdollista. Siksi minä ja 20 muuta valtuutettua jätimme helmikuussa valtuustoaloitteen, jossa esitämme yleisen, esteettömän ja valvotun uimarannan perustamista Vantaalle. Sellainen voitaisiin perustaa esimerkiksi Kuusijärvelle tai Vetokankaalle.

Tällä hetkellä Vantaalla ei ole yhtään yleisessä käytössä olevaa, valvottua ja esteetöntä uimarantaa, eikä yhtään maauimalaa. Siksi iso osa meistä toimintakykyrajoitteisista vantaalaisista pääsee liikkumaan vedessä vain uimahallissa. Kaikki Vantaan kaupungin uimahallit ovat joka vuosi suljettuina osan kesästä.

Esteettömiä uimarantoja löytyy esimerkiksi Espoosta, Turusta ja Helsingistä. Käytännössä esteettömällä uimarannalla on sekä rannalle että veteen esteetön kulku. Muun muassa apuvälineitä, kuten pyörätuolia tai rollaattoria käyttävillä, on oltava esteetön reitti rannalle veteen ramppeineen ja kaiteineen. Esteettömyyttä voidaan tukea valvotuilla rannoilla myös levitettävillä matoilla ja kelluvilla uintituoleilla.

Esteettömän uimarannan perustaminen olisi sekä taloudellisesti että inhimillisesti järkevää. Vedessä liikkuminen, kuten vesijuokseminen tai uiminen, edistää ihmisen hyvinvointia ja terveyttä. Vesiliikunta on erityisen tärkeää meille liikuntarajoitteisille ihmisille, sillä valtaosa meistä pystyy liikkumaan vedessä paremmin kuin kuivalla maalla.

Vantaalla asuu meitä vammaisia ainakin 23 700. Isolla osalla meistä on jokin liikuntarajoite. Esteettömyysasiat koskettavat myös monia ikäihmisiä ja pitkäaikaissairaita. Heitäkin on Vantaalla paljon. Lisäksi väestö ikääntyy Vantaalla kovaa vauhtia.

Esteettömyys on ihmisoikeus. Kuka tahansa meistä saattaa vammautua tai sairastua koska tahansa. Kaikki me myös vanhenemme joskus.

Kesä koittaa pian. Yleisen, esteettömän ja valvotun uimarannan perustaminen parantaisi ison ihmisjoukon arkea kesäaikaan.

Elina Nykyri, varavaltuutettu (vas.)