Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Päätoimittajalta Nuorten heikko kunto uhkaa jo työllistymistä – terveellisten elintapojen ohjausta ei voi yksi kouluille ulkoistaa

Osa nuorista on jo ennen täysi-ikäistymistään niin huonossa kunnossa, etteivät he välttämättä kykene tulevaisuudessa kunnolla ruumiilliseen työntekoon.

Näin arvioivat viime viikolla Työterveyslaitos (TTL) ja Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto.

Terveyserojen polarisoituminen ei ole uusi juttu. Jo pitkään on ollut tiedossa, että on lapsia, jotka harrastavat erittäin aktiivisesti liikuntaa ja sitten heitä, jotka eivät välttämättä liiku juuri lainkaan.

Vantaan kouluterveyskyselyn mukaan aiempaa useammat lapset ja nuoret arvioivat itse oman terveytensä keskinkertaiseksi tai huonoksi, tytöt poikia selvästi enemmän.

Terveellisten elintapojen ohjausta ei voi ulkoistaa kouluille.

Monelta väliin jäävät paitsi aamiainen, myös koululounas. Ja kun päälle lisää vielä sen, että alle kahdeksan tuntia nukkuvien nuorten osuus on kasvanut, ei tarvitse ihmetellä miksi virtaa ei riitä ainakaan liikuntaan.

On hätkähdyttävää, jos nuoren aikuisen kunto ei kestä kokonaista tavallista työpäivää esimerkiksi rakennus- tai palvelualalla. Kurjaa on myös se, jos huono yleiskunto torppaa kokonaan haaveet tietylle alalle hakeutumisesta. Esimerkiksi teollisuudessa, pelastusalalla tai hoiva-alalla yleiskunnon täytyy olla kohdallaan, jotta töissä jaksaa.

On ennen kaikkea nuorten itsensä kannalta surullista, jos kunto ja työkyky ovat osin menetetty ennen kuin työura on ehtinyt alkaakaan.

Mikä sitten avuksi? Liikuntaa ja valistusta voi toki lisätä kouluihinkin, mutta ei terveellisten elintapojen ohjausta voi yksin kouluille ulkoistaa.

Viime syksynä alkanut Harrastusten Vantaa -hanke on silti yksi tervetullut tapa harrastaa liikuntaa tai taideaineita. Koulupäivän jälkeen kouluissa on tarjolla maksuttomia kerhoja, joissa harrastaminen on tehty helpoksi.

Jos lapsi oppii jo nuorena nauttimaan liikunnasta, on kiinnostusta helppo pitää yllä myöhemminkin, vaikka teinivuodet aktiivista harrastamista verottaisivatkin.

Katse kääntyy silti tässäkin asiassa lapsuuteen ja varhaisiin vaiheisiin. Olisi ihanteellista, jos jo perheiden ollessa neuvolan toiminnan piirissä tukeen ja ohjaukseen kohti terveellisempiä elintapoja olisi riittävästi resursseja.