Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Tehdään Korson murheenkryynistä kaupungin pääportti pohjoiseen

Kaupunki on olemassa, jotta se voi tarjota asukkailleen turvallisen ja viihtyisän elinympäristön. Korson keskustassa Vantaa on epäonnistunut tehtävässään.

Olen kulkenut Korson aseman ohi parinkymmenen vuoden ajan. Kysymykseni on ollut sama. Miten yli 30 000 ihmisen – Kajaanin kokoisen – alueen keskus voi näyttää muinaisen itäblokin lähiöltä?

Junamatka Pasilaan on vain parisenkymmentä minuuttia, joten tonttimaa on mainio asunnoille. Ilmastotavoitteet edellyttävät rakentamista radan ääreen.

Omakotitaloissa asuvat vanhukset kaipaavat uusia koteja läheltä. Väestön arvioidaan kasvavan Vantaalla liki 5000 asukkaalla vuodessa. Tästä huolimatta asemanseudulla on tyhjä hiekkakenttä ja matalia töhrittyjä tönöjä.

Vaikka on menetetty vuosikymmeniä, mahdollisuutta ei ole menetetty. Hyvä sijainti kauniiksi uudistetun Ankkapuiston ja rautatien välissä on yhä sama. Jos rumista kortteleista kävelee 200 metriä, löytää joka suunnasta kodikkaan pientaloalueen.

Miten Tampere voi rakentaa ratikan ja Turku myllätä torin, mutta Vantaa ei saa yhtä asema-aluetta 2020-luvulle? Yksi syy on sirpaleinen kiinteistöjen omistus. Yhteistä säveltä ei synny. Parkkitaloon, joka uuteen keskukseen tarvittaisiin, ei saada pesämunaa.

Yksityisen omaisuuden suoja on niin vahva, että pakkolunastuksia ei ajeta. Siksi tie ulos umpikujasta voisi olla tonttien omistuksen keskittäminen harvempiin käsiin. Pitää löytää ostaja.

Poliitikoilta tarvitaan nyt näkyä paremmasta, tahtoa ja todennäköisesti investointi pysäköinnin järjestämiseen. Korson keskus, remontoijan unelma, josta voi tehdä mieleisensä.

Euroopassa raha etsii kohteita. Jostain löytyy kiinteistösijoittaja, joka saa pääkaupunkiseudun pohjoisen pääportin kuntoon ja kaupaksi. Tai nuori arkkitehti, joka haluaa kädenjälkensä historiaan. Rosoisen, valmiiksi tunnetun lähiöbrändin muutosmatkassa olisi tarina jo valmiina.

Nyt olisi tilausta päättäjille, jotka eivät vain paikkaa katujen kuoppia vaan katsovat rohkeasti eteenpäin. Virus- ja sotauutisten keskellä kaivataan lähiympäristön kohentamista, uskoa tulevaisuuteen.

Vantaan uusi kaupunkistrategia muuten julistaa, että tavoitteena ovat “kukoistavat kaupunkikeskukset”. Toivottavasti teksti on kirjoitettu tosissaan.

Kirjoittaja on viestintätoimisto Drumin johtava konsultti, viiden uutistoimituksen kasvatti ja neljän teinin isä.