Päätoimittajalta Valtuutetut on valtuutettu tekemään vaikeitakin päätöksiä – ratikkapäätös pitäisi pystyä tekemään järjellä, ei tunteella

Vantaan ratikan rakentamisesta tehdään päätös ensi vuonna. Päätöksen rakentamisesta tekevät lopulta Vantaan kaupunginvaltuutetut.

Osa valtuutetuista olisi kaivannut päätöksen tueksi myös tietoa siitä, mitä mieltä vantaalaiset ovat ratikan rakentamisesta. Parisenkymmentä valtuutettua allekirjoitti aloitteen, jossa he toivoivat kunnallisen kansanäänestyksen järjestämistä ratikka-asiassa, sillä arvion mukaan vajaat 400 miljoonaa euroa maksava ratikka on niin suuri investointi.

Neuvoa-antava kansanäänestys olisi valtuutettujen mukaan ollut yksi keino saada ihmisten näkemykset valtuutettujen tietoon. Kaupunki kuitenkin tyrmäsi aloitteen.

Lue myös: Vantaalaiset eivät pääse äänestämään ratikasta – Valtuutettu: Ehkä kuntalaisilla on "väärä mielipide"

Viime kuntavaaleissa ratikkaan liittyvät kysymykset olivat keskeinen vaaliteema. Aiheesta käytiin vilkasta keskustelua niin mielipidekirjoituksissa kuin vaalikentällä.

Osalla ehdokkaista ratikkakanta oli jo tuolloin selvä. Osa muodostaa kantansa, kun suunnittelutyö on pidemmällä ja arviot ratikan haitoista sekä hyödyistä tarkentuvat.

Äänestäjille ei pitäisi tulla yllätyksenä, että tulevalla valtuustokaudella ratikan rakentaminen on yksi keskeisimmistä ja isoimmista asioista.

Kaupunginvaltuutetut ovat saaneet ratikan rakentamisesta ja sen vaikutuksista luettavakseen lukuisia selvityksiä sekä paljon muutakin tietoa. Suunnittelun edetessä arviot tarkentuvat ja asiantuntijat pitävät valtuutetut ajan tasalla.

Jokaisesta puolueesta on myös edustaja niin sanotussa seurantaryhmässä, joka saa niin ikään tietoa suunnittelun etenemisestä.

Tietoa päätöksenteon tueksi siis on.

Julkisessa keskustelussa ratikka menee niin sanotusti tunteisiin.

Valtuutetuilla tulisi silti olla kykyä katsoa pitkälle tulevaisuuteen ja miettiä, mitä hyvää ratikka Vantaalle toisi (vai toisiko mitään).

Omaa ratikkakantaa ei pitäisi rakentaa sen varaan miltä itsestä tuntuu tai miltä vantaalaisista mahtaa juuri nyt tuntua.

Päätökset tulisi tehdä tunteen sijaan järjellä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut