Mielipide | Nato-jäsenyydestä tulee järjestää kansanäänestys

Ukrainan sotaa vastustetaan nyt ympäri maailmaa. Myös Venäjällä on nähty useita isoja mielenosoituksia, vaikka niihin on hallinnon toimesta puututtu rajulla kädellä.

Sodanvastustajia on myös niissä ihmisissä, jotka on määrätty sotilaina rintamalle.

Kehotamme Marinin hallitusta linjaamaan, että Suomi ottaa vastaan venäläisiä sotilaskarkureita ja myöntää heille oleskeluluvat. Tämä olisi solidaarinen teko heille, jotka kieltäytyvät aseista eivätkä tahdo uhrata itseään sodalle.

Käynnissä olevaan Nato-keskusteluun, juuri sodanvastustamisen ja rauhanpuolustamisen näkökulmista, me Vantaan Rauhanpuolustajissa muistutamme, ettei Nato-jäsenyys suinkaan vähentäisi Suomen turvallisuusuhkia vaan olisi omiaan kasvattamaan niitä jännittyneisyyden ja eskaalation lisääntymisen myötä. Tässä tilanteessa on käytävä kunnollinen kansalaiskeskustelu Natosta. Nyt sellaiseen ei ole annettu mahdollisuuksia, vaan keskustelua ovat hallinneet poliitikot, puolustusvoimien edustajat ja asiantuntijoina puhuvat.

Suomen Nato-jäsenyys olisi toteutuessaan niin iso siirto, joka sitoisi Suomen tukemaan Naton operaatioita. On muistettava, että Natolla on tilillään vakavia ihmisoikeusrikoksia eikä ydinasevalta Yhdysvaltojen johtamassa sotilasliitossa ole todellaan kyse demokratian puolustamisesta. Yhtenä esimerkkinä Nato-maa Turkki käy tällä hetkellä sotaa kurdeja vastaan.

Nato-jäsenyys tarkoittaisi todellista loppua Suomen liittoutumattomuuden linjalle. Siksi on kaikin puolin kohtuullista, että kansan annetaan sanoa mielipiteensä Nato-jäsenyyteen kansanäänestyksen kautta.

Kansanäänestystä on julkisuudessa vastustettu muun muassa sillä argumentilla, että se kohtaisi vaikuttamispyrkimyksiä Venäjältä. Samalla logiikallahan voisimme lopettaa heti kaikki vaaleilla valitut elimet. Ulkomaiden vaikuttamispyrkimykset tuntuu olevan kätevä tekosyy, jonka taakse piiloutua, jotta ihmisille ei tarvitsisi antaa 'liikaa" päätäntävaltaa.

Vantaan Rauhanpuolustajat esittää kansanäänestyksen järjestämistä Suomen Nato-jäsenyydestä. Kansanäänestyksen organisoimiseen ja kampanjointiin on jätettävä kohtuullisesti aikaa, joten äänestyspäivä voisi sijoittua aikaisintaan syksylle.

Vantaan Rauhanpuolustajat ry

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut