Toivottavasti päättäjät ovat yhtä hyväsydämisiä ja avokätisiä myös palkkojensa puolesta taisteleville hoitajille, hyvinvointijohtajan kovaa palkkaa kritisoiva kirjoittaja toteaa.
Kun pääoma puhuu, päättäjät kuuntelevat.
Vantaan Sanomat kertoi (VS 4.5.), millaisia vaikeuksia kaupungilla on ollut löytää tonttia Tikkurilan uudelle hyvinvointikeskukselle. Ongelma on, että pääradan itäpuolelle suunniteltu hyvinvointikeskuksen tontti on luvattu myös pörssiyhtiö Valmetin uudelle konttorirakennukselle.
Hyvinvointikeskuksessa tarjolla olevat sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät pian Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vastuulle. Palveluita rakentavan alueen pitäisi pian tietää, voidaanko keskuksen toteuttaminen käynnistää.
Vaikka työpaikat ja verotulot luovat myös hyvinvointia, yksi pörssiyhtiö ei voi odotuttaa poliittisia päättäjiä porstuassaan kertomatta, mitä se aikoo. Tieto tontista tarvitaan nyt.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen rakentaminen on lähtenyt muutenkin liikkeelle väärällä jalalla.
Aivan ensiksi on huolehdittu päättäjien omasta hyvinvoinnista, kun poliitikot säätivät itselleen ruhtinaalliset palkkiot. Vain Vasemmistoliitto esitti kohtuutta. Seuraavaksi pestattiin hyvinvointialueen johtaja, jonka palkaksi päätettiin 15 500 euroa kuussa plus 1 100 euron autoetu.
Tein viime syksynä medialle selvityksen valtionhallinnon 60 ylimmän virkamiehen palkoista.
Selvitys kertoo, että valtiolla on vain kolme virkamiestä, joilla on suurempi palkka kuin Vantaan ja Keravan hyvinvointijohtajalla.
Muun muassa kaikilla ministeriöiden kansliapäälliköillä, kaikilla keskusvirastojen pääjohtajilla, Korkeimman oikeuden presidentillä ja puolustusvoimien komentajalla on selvästi pienempi kuukausipalkka kuin Vantaan ja Keravan sote-pomolla.
Tein aluehallituksessa esityksen, että johtajan palkka olisi yhtä suuri kuin pääministerillä ja eduskunnan puhemiehellä, 13 390 euroa kuussa. Tämä ei kuitenkaan aluehallitukselle riittänyt.
Toivottavasti päättäjät ovat yhtä hyväsydämisiä ja avokätisiä myös palkkojensa puolesta taisteleville hoitajille.
Lähes olemattomalle huomiolle on jäänyt myös vallankaappaus, joka hyvinvointialueen tuella tehtiin erikoissairaanhoidosta vastaavassa HUS-yhtymässä.
Kaikki keskeinen päätöksenteko siirrettiin viisihenkiselle yhtymäkokoukselle samalla, kun poliittisesti edustava valtuusto lakkautettiin.
Vantaa-Keravan poliittiset neuvottelijatkin nimitettiin virkamiespäätöksellä vain kolmesta suurimmasta puolueesta kokoomuksen helsinkiläisen apulaispormestarin pyynnöstä.
Näin vahvistettiin kokoomuslaista virkamiesvaltaa Husissa.
Kunnollisia sote-palveluita odottavilla asukkailla on lupa odottaa päättäjiltä parempaa.
Antero Eerola
kaupunginvaltuutettu (vas.)
Vantaan ja Keravan aluevaltuutettu
aluehallituksen jäsen