Mielipide | Vantaan monikulttuurinen pääoma pitäisi ottaa hyötykäyttöön – "Vantaa voisi olla Suomen romanien pääkaupunki"

Suuri ongelma on maahanmuuttajien muuta väestöä 10 prosenttia korkeampi työttömyysaste, toteavat kirjoittajat ja esittävät tekstissään ratkaisuja ongelmaan.

Vantaa valmistelee elinvoimastrategiaa. Tavoitteena on vahvistaa osaamista ja kaupunkimme vetovoimaa.

Asukasluvun kasvun perusteella vetovoimaa on. Uusia ihmisiä Vantaalle on muuttanut viimeisimmän kahden vuosikymmenen aikana pikkukaupungin asukasluvun verran. Kasvu jatkuu.

Iso osa muuttajista on tullut maamme rajojen ulkopuolelta. Sen seurauksena Vantaa on Suomen kulttuurisesti moninaisin kaupunki.

Maahanmuuttajataustaisia asukkaita on 20 prosenttia. Suuri ongelma on maahanmuuttajien muuta väestöä 10 prosenttia korkeampi työttömyysaste.

Iso syy tähän on osaamistason puute. Suurelta osalta puuttuu suomalaisen peruskoulutason osaaminen, ammatillinen tutkinto tai puutteellinen suomen kielen taito. Osaamistason puutteita on myös muulla aikuisväestöllä.

Romanit ovat esimerkki vähemmistöryhmästä, joka on asunut täällä pitkään, mutta jonka asema ei ole tasavertainen valtaväestön rinnalla.

Monikulttuurinen pääoma ja kansainvälisyys on Vantaalla saatava hyötykäyttöön. Se tapahtuu aktiivisella aikuiskoulutuksella ja kulttuurisen osaamisen kokoamisella osaamiskeskukseksi. Tämä voidaan toteuttaa Tikkurilaan suunniteltavan oppimiskampuksen yhteyteen. Osaamiskeskukseen voitaisiin koota myös korkean tason tutkimusta ja kulttuurien kohtaamispaikka. Yrittäjyyden edistäminen sopii hyvin kampukselle.

Osaamiskeskuksen toteuttamisessa tulisi huomioida myös maamme perinteiset vähemmistöt, kuten romanit. Maamme etniset vähemmistöt ovat osa historiallista suomalaisuutta. Heidän kulttuurinsa ansaitsee arvostusta.

Viime vuosikymmeninä on yhtäältä alettu puhua kuntien asuinalueiden sosiaalisista eroista, nuorten jengiytymisestä, koronaeristyksen lisäämistä mielenterveys- ja päihdeongelmista.

Toisaalta ymmärretään monikulttuurisuus voimavarana - sosiaalikulttuurinen rikkaus - jonka ihmisyys ja kulttuurien erot ja vahvuudet voivat parhaimmillaan luoda.

Oppimiskeskukseen tulisi luoda juuri tällainen yhteinen osaamisen ja osallisuuden kehittämiskeskus, jossa opitaan yhdessä hyödyntämään sitä mitä kunnassa elävillä ihmisillä jo on. Jakamalla siitä myös muille.

Vantaa voisi olla Suomen romanien pääkaupunki, sillä joka kymmenes romani asuu täällä. Osaamiskeskus voi vahvistaa romanien kulttuurista osaamista ja nuorten itsetuntoa. Myyrmäkeen sijoittuva kulttuuritalo voi toimia vähemmistöjen kulttuurin esittelypaikkana, joka tarjoaa kaikille kansanryhmille tarvittavat kokoontumistilat.

Romanit ovat esimerkki vähemmistöryhmästä, joka on asunut täällä pitkään, mutta jonka asema ei ole tasavertainen valtaväestön rinnalla. Romaninuorten ja erityisesti romaninaisten koulutus on korjannut tilannetta parempaan suuntaan, mutta paljon on vielä tehtävissä.

Vantaan Osaamiskeskuksen toteutuminen rakentaisi uusia sosiaalisen kanssakäymisen muotoja, avaisi teitä yhdessä tekemisen ja kehittymisen suuntaan, vahvistaisi yksilöiden uskoa omaan osaamiseensa, yhteisvastuuseen ja hyvinvointiin.

Miranda Vuolasranta,

erityisasiantuntija

Säde Tahvanainen, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja (sd.)

Jussi Särkelä, kaupunginvaltuutettu (sd.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut