Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kannustinloukut estävät ihmisiä työllistymästä – "Työtä ei uskalleta ottaa vastaan etuuksien menettämisen pelossa"

Kirjoittajien mukaan osa työttömistä tai osatyökykyisistä ei hakeudu työelämään, sillä tuet voivat olla saatavaa palkkaa suuremmat.

Moni mielenterveyden häiriöön sairastunut henkilö ei lähde töihin, koska on pahassa kannustinloukussa. Voisiko takuueläke olla kaksiportainen tai takuueläkkeessä olla suojaosa? Tällä hetkellä asumisen tuet eivät ole yhdenvertaisia.

Ei ole yllättävää, että pitkään työelämästä poissa ollut henkilö ei ehkä uskalla lähteä edes tuetusti töihin: Tästä pelkistettynä esimerkkitapauksena Asiakas A.

Asiakas A on IPS-työhönvalmennuksessa. Hän saa Kelan työkyvyttömyyseläkettä, jonka tuloraja on 855,48 euroa kuukaudessa sekä eläkkeensaajan asumistukea, jonka tuloraja on 78,66 euroa kuukaudessa.

A löytää työhönvalmentajansa tuella mielekkään työn. Tuntipalkka on noin 11 euroa. Työnantajan kanssa sovitaan työsopimuksen viikkotuntimääräksi 16 tuntia. Hänen kuukusiansionsa on siten 704 euroa.

Välittömästi työn löydyttyä, ennen töiden aloitusta, Asiakas A ja työhönvalmentaja ilmoittavat tulojen muuttumisesta Kelaan. Asumistuen tarkistuspäätöstä odottaessa on valtava huoli siitä, kuinka paljon työstä saatavat kuukausittaiset tulot laskevat eläkkeensaajan asumistukea. Varmaa on, että 78 euron tuloraja ylittyy nopeasti. Pahimmillaan asumistuki pienenee satoja euroja kuukaudessa.

Eläkkeen tulorajan A voi ylittää kaksi kertaa sanktioitta. Jos ylitys tapahtuu kolmannen kerran peräkkäin, lähtee eläke lepäämään määräajaksi. Tämä saattaa tuhota Asiakas A:n talouden ja romauttaa hänen mielenterveytensä.

Asiakas B on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) kokemusasiantuntija ja on Kelan työkyvyttömyyseläkkeellä. Hän tienaa 500 euroa kuukaudessa eläkkeen lisäksi. Tämä vaikuttaa dramaattisesti eläkkeensaajan asumistukeen.

Yleisessä asumistuessa voi tienata 300 euroa kuukaudessa (ansiotulovähennys) ilman asumistuen vähenemistä. Ero eläkkeensaajan ansaintarajaan on 222 euroa kuukaudessa. Näin ollen asumisen tuet eivät ole yhdenvertaisia.

Mielenterveyskuntoutujan etuuksien matalat tulorajat aiheuttavat etuuksien menettämisen riskin pahimmillaan jo yhden työvuoron myötä.

Kannustinloukut asettavat ihmiset eriarvoiseen asemaan ja estävät työllistymistä. Kun työtä ei uskalleta ottaa vastaan etuuksien menettämisen pelossa ei työ edistä toipumista eikä työhön voi kuntoutua.

Paluu työelämään on tehty haastavaksi tällä etuusjärjestelmällä. Yhteiskunnalta jää täsmätyökyky hyödyntämättä ja verotuloja saamatta.

14 Husin kokemusasiantuntijaa