Kolumni Nuorten väkivaltakulttuuri puhututtaa – "Missä ovat kaikki ennaltaehkäisevät teot, jotta näin ei pääsisi käymään?"

Moni meistä on varmasti kuullut lausahduksen "nykynuoriso on pilalla". Näin ajattelevien ihmisten olisi syytä katsoa peiliin ja lopettaa pelkästään nuorten syyttäminen. Nykynuoret ovat vanhempien sukupolvien aikaansaannos.

Lähiaikoina varttuneita ihmisiä on puhututtanut etenkin nuorten lisääntynyt väkivaltainen käytös. Aikuiset puivat ilmiöitä ja ongelmia, jotka johtavat jengiytymiseen sekä asioiden ratkaisemiseen väkivalloin.

Pahoinvointi on siirtynyt sukupolvelta toiselle, ja näkyy nyt eri muodossa kuin ennen.

Jos lapsi on esimerkiksi joutunut näkemään kotonaan väkivaltaa tai pidättäytynyt tunteista puhumisesta, voi sisimpään kertyä patoutunutta vihaa. Tällöin henkinen rasitus voi purkautua häiriökäyttäytymisenä.

Jengin antama hyväksyntä voi olla nuorelle paras tuen muoto, mitä hän on elämässään kohdannut.

Sosiaalinen media taas tarjoaa ikävän helpot mahdollisuudet omaksua väkivaltakulttuuria ja eksyä sitä ruokkivaan seuraan.

Me nuoret emme ole olleet paikalla päättämässä toimista, jotka ovat luoneet nyky-yhteiskunnan. Päättäjät sekä kunnan että valtion tasolla ovat vastuussa nuoriin kohdistuneista päätöksistä.

Missä ovat kaikki ennaltaehkäisevät teot, jotta näin ei pääsisi käymään? Missä riittävät mielenterveyspalvelut, joilla voitaisiin helpottaa nuorten pahaa oloa? Missä riittävä henkilöstö koulutaipaleen varrella, jotta jokaisen oppilaan ongelmiin pystyttäisiin puuttumaan henkilökohtaisesti? Missä maksuttomat harrastusmahdollisuudet, jotta nuorten ei tarvitsisi vapaa-ajallaan norkoilla ostoskeskuksissa ja kaduilla, joissa väkivaltaisia tapoja opitaan?

Kun kotona menee huonosti, vapaa-ajalla ei ole mitään tekemistä ja useat samassa tilanteessa olevat nuoret kerääntyvät samaan paikkaan, eivät seuraukset ole suotuisat.

Kaiken tämän lisäksi nämä nuoret ovat elämänvaiheessa, jossa he etsivät omaa identiteettiään.

Väkivaltaiset porukat tarjoavat yhteisön, joka antaa hyväksytyksi tulemisen tuntua ja yhteenkuuluvuutta.Tällainen ryhmä tuo usein lohdun ja mukavuuden tunteen. Olotilan säilyttääkseen ihminen tekee tekoja, joita jengi vaatii.

Väkivaltaisuuksista palkitaan kehumalla, mikä lisää halua pysyä tässä yhteisössä. Jengin antama hyväksyntä voi olla nuorelle paras tuen muoto, mitä hän on elämässään kohdannut.

Kun huonolle polulle ajautuu, sieltä on vaikea päästä pois. Siksi tarvitsisimme ennaltaehkäiseviä tekoja kuten toimenpiteitä päättäjiltä sekä lasten kasvatusmallien kehittymistä. Ennen tätä on turha moittia nuorten käyttäytymistä.

Kirjoittaja on Vantaan nuorisovaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja Sotungin lukion opiskelija.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut