Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Jokainen kaupunki tarvitsee kahta I:tä – "Ainoat keinot kestävään talouskasvuun ovat investoinnit ja uuden innovointi"

Äskettäin saimme kaksi upeaa uutista: Okmetic rakentaa Koivuhakaan uuden tehdasrakennuksen, noin 400 miljoonan euron investointi on yhtiön tähän saakka suurin.

Sponda taas rakennuttaa Jokiniemeen toimistotalon Valmetin käyttöön.

Vaasan Oy laajentaa Vantaan leipomoaan uudella kauraleipälinjalla, mikä nostaa tuotantokapasiteettia merkittävästi.

Keväällä lentoasemalle muurattiin Suomen suurimman hotellin peruskivi.

Parhaat ideat syntyvät yleensä ihmisten joukossa.

Lisää tällaisia hyviä uutisia on toivottavasti vielä tulossa, sillä ilman investointeja ei mikään kaupunki elä. Ainoat keinot kestävään talouskasvuun ovat investoinnit ja uuden innovointi.

Haluamme kannustaa investointeihin ja innovaatioihin jopa niin, että annoimme uudelle strategiallemmekin nimeksi Innovaatioiden Vantaa. Pandemiavuosien jälkeen haluamme jälleen kasvaa ja kukoistaa.

Käynnistimme huhtikuussa kaikille avoimen innovaatiokilpailun. Nyt jokainen yritys, yhteisö tai yksityishenkilö voi hakea rahoitusta ideansa toteuttamiseen kilpailun kautta. Kutsun sinut mukaan kotikaupungin kehittämiseen, etsimme kaikenkokoisia kaupunkikeksintöjä!

Innovaatiot, kuten väestökin, keskittyvät kaupunkeihin. Esimerkiksi vuonna 2019 yhdysvaltalainen ajatuspaja Brookings Institute julkaisi yhdessä ITIF-säätiön kanssa raportin. Sen mukaan 90 prosenttia innovaatiosektorin kasvusta keskittyi vain viiteen yhdysvaltalaiskaupunkiin.

Suomi on tietysti hyvin erilainen maa kuin Yhdysvallat, mutta myös meillä väestö ja varsinkin nuoret keskittyvät kaupunkeihin. Useampi kuin joka kuudes vantaalainen on alle 15-vuotias. Kun investoidaan tulevaisuuteen, investoidaan kaupunkeihin. Parhaat ideat syntyvät yleensä ihmisten joukossa, ja kaupungeissa innostaviin kohtaamisiin on hyvät mahdollisuudet.

Viime vuosien vaikeudet ovat jättäneet meille Vantaalle haasteita, joiden taklaaminen edellyttää toimia. Pitkäaikaistyöttömyyden jääminen koronapandemian jälkeen tavallista korkeammalle tasolle tarkoittaa sitä, että tarvitsemme uusia työpaikkoja ja yrityksiä, jotka investoivat Vantaalle. Innovaatiot ovat keskeinen osa suomalaisyritysten toimintaa.

Tehdään yhdessä Vantaasta paitsi ihmisten, myös innovaatioiden koti. Onko yksi innovaatiokilpailumme rahoituksen turvin toteutettavista innovaatioista sinun?

Kirjoittaja on Vantaan kaupunginjohtaja