Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kaupunginvaltuusto otti harppauksen sananvapauden rajoittamisen puolesta – "Oikeus loukata on demokratian ja länsimaisen yhteiskunnan peruspilari"

Ainoastaan perussuomalaiset ja VKK äänestivät tätä tarpeetonta esitystä vastaan, kirjoittaja toteaa.

Mitä on eettinen puhe? Vaikka filosofit eivät ole saaneet tähän asiaan vielä yksiselitteistä vastausta, niin maanantain (23.5) kokouksessaan Vantaan kaupunginvaltuusto onnistui omassa nerokkuudessaan ratkaisemaan kysymyksen, hyväksymällä "Vantaan kaupungin luottamushenkilötoiminnan eettiset periaatteet" -nimisen ohjekirjan.

Ainoastaan perussuomalaiset ja VKK äänestivät tätä tarpeetonta, mutta potentiaalisesti vaarallista esitystä vastaan.

Lue myös: Osa Vantaan valtuutetuista pöyristyi uusista "käytösohjeista", joissa kielletään juorujen ja perättömien puheiden levittäminen – "Laitetaanko ohjeita rikkonut nurkkaan?"

Nämä ”turvallisen tilan” luomisella tai ”vihapuheen” ja ”loukkaavien kommenttien” estämisen kaltaisella tyhjällä retoriikalla verhoillut toimintaperiaatteet ovat omiaan hankaloittamaan kiistanalaisista kysymyksistä puhumista, täten horjuttaen demokraattisen parlamentarismin toteutumista.

"Mitä on ilmaisunvapaus? Ilman vapautta loukata, se lakkaa olemasta". Tämän lausui Salman Rushdie, jolla varmastikin on enemmän ymmärrystä sananvapauden rajoittamisen luomista käytännön implikaatioista kuin yhdelläkään meistä valtuutetuista.

Oikeus loukata on demokratian ja länsimaisen yhteiskunnan peruspilari, jonka pystyttämisen eteen Euroopassa taisteltiin ja vuodatettiin verta lukuisia satoja vuosia. Ilman sitä ei ole mitään vapautta. Tämän ymmärtää myös jokainen despootti, siksi kaikki vallanpitäjiin kohdistuva pilkka onkin ensimmäinen asia minkä diktatuuri sammuttaa.

Loukkaantuminen on jo käsitteenä täysin mielivaltainen ja subjektiivinen, kuka tahansahan voi loukkaantua mistä tahansa.

Länsimaisen liberaalin demokratian puolustajana minua itseäni loukkasi, kuinka suurta tietämättömyyttä sananvapaudesta tai sen historiasta useiden valtuutettujen pitämät puheet osoittivat. En ole silti tekemässä asiasta valitusta tai vaatimassa heidän hiljentämistään.

Ironisesti, jotkut esitystä kannattaneet valtuutetut syyllistyivät käsittelyn aikana itse rikkomaan juuri hyväksymiään uusia eettisiä periaatteita, esittämällä perättömiä syytöksiä sekä tahallisesti väärinymmärtämällä perussuomalaisia näkökulmia, kuten valtuutettu Mika Niikko (ps.) ansiokkaasti huomauttikin.

Vaikka nyt hyväksytyt periaatteet jäänevätkin käytännön tasolla usein symbolisiksi, niin ne silti avaavat oven rajummallekin sensuurille. Uusien eettisten sääntöjen pohjalta on nyt mahdollista jopa erottaa luottamushenkilö toimielimestä (pois lukien valtuusto) vääränlaisen poliittisen puheen seurauksena.

Ja vaikkei näin pitkälle käytännössä mentäisiinkään, on vielä suurempana vaarana itsesensuurin lisääntyminen, jossa poliittiset toimijat alkavat aristelemaan omien äänestäjiensä tahdon ilmaisemista, pelätessään mahdollisia kurinpidollisia seuraamuksia.

Itse en aio antaa tälle kehityssuunnalle senttiäkään periksi, vaan puolustan myös jatkossa vapaata sanaa kaikilta mahdollisilta sensuuriyrityksiltä.

Kaupunginvaltuutettu

Juha Suoniemi (ps.)