Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sotepalveluissa pitää löytää parhaat tavat toimia – "Malleja pitää hakea rohkeasti rajojen ulkopuolelta"

Asukkaita ja henkilökuntaa on kuultava monipuolisesti myös niistä haasteista, joihin he törmäävät arjen palveluissa, kirjoittaja muistuttaa.

Jo ensimmäisestä rääkäisystä lähtien ihan jokainen meistä tarvitsee sosiaali- ja terveyspalveluita, aina saattohoitoon saakka. Ei ole yhdentekevää miten ne järjestetään.

Valmistelun tulisi olla avointa, jotta asukkaat voivat vaikuttaa silloin kun vaikuttaminen on vielä helppoa ja mahdollista eli valmisteluvaiheessa. Erilaisista malleista järjestää palvelut ei ole ollut kovin paljoa puhetta.

Hyvä valmistelu tuo mukanaan vaihtoehtoja, joista näkee mitä hyvää tai riskejä niissä on. Silloin päätökset ovat perusteltuja ja vastuun kantajat myös tietävät mistä päättävät.

Yleensä fuusioissa hallintomalli, tapa tehdä ja organisaatiokulttuuri menee suuremman organisaation mukaan.

Malleja luodessa pitää tehdä paljon työtä, jotta käyttöön tulisivat parhaat mallit, eivätkä enemmistön totutut. Malleja pitää hakea rohkeasti rajojen ulkopuolelta, aina ulkomaita myöten. Esimerkiksi Hollannissa on ikäihmisten palveluissa ja kotihoidossa hyviä ja inhimillisiä käytäntöjä.

Kahden kunnan väki luo jo näkökulman erilaisista vaihtoehdoista. Siksi henkilökunnan ja asukkaiden tulee olla mukana etsittäessä, valittaessa ja luotaessa parhaita käytäntöjä.

Asukkaita ja henkilökuntaa on kuultava monipuolisesti myös niistä haasteista, joihin he törmäävät arjen palveluissa.

Sirpa Siru Kauppinen

Vantaa-Kerava aluevaltuutettu (vihr.)