Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Tuoko uusi hyvinvointialue asukkaille pahoinvointia?

Mielestäni olisi reilumpaa, että kuntalaiset saisivat osallistua keskusteluun, kun poliitikkojen palkkioiden suuruudesta päätetään, kirjoittaja pohtii.

Lähes vuosi sitten, ennen kuntavaaleja, ilmaisin oman näkökantani sote-palveluihin liittyen. Olin jo tuolloin pettynyt kuntapäättäjien toimintaan, sillä olin silloin ja olen edelleen, joutunut tekemään runsaasti selvityspyyntöjä, muistutuksia ja laatimaan kirjeitä Vantaan kaupungin virkamiehille.

Koen, että virkamiesten vastaamattomuus on kohdallani vain lisääntynyt eikä heitä tunnu kiinnostavan heikommassa asemassa olevan kuntalaisen hyvinvointi.

Olen joutunut kokemaan muun muassa tietosuojaloukkauksia, sillä terveystietojani ovat käyneet katsomassa sote-palvelujen puolelta myös sellaiset henkilöt, joilla ei ole ollut näihin tietoihin mitään asiaa. Nämä kyseiset terveystietoni on luokiteltu salassa pidettäväksi.

Nyt olen odotellut liki kolme kuukautta vastausta muun muassa tähänkin asiaan, mutta edelleenkään minulle ei ole vastattu. Jokainen osaa varmasti kuvitella, kuinka ahdistavalta tämä asianosaisesta itsestään tuntuu.

Luin Vantaan Sanomista poliitikko Antero Eerolan kirjoituksen, jossa hän arvosteli uuden tulevan hyvinvointialueen alkutoimenpiteitä. Hän kirjoitti muun muassa seuraavasti: "ensiksi on huolehdittu päättäjien omasta hyvinvoinnista, kun poliitikot säätivät itselleen ruhtinaalliset palkkiot".

Mielestäni olisi reilumpaa, että kuntalaiset saisivat osallistua keskusteluun, kun poliitikkojen palkkioiden suuruudesta päätetään.

Olisi myös reilumpaa, jos palkkioita tietyin väliajoin tarkistettaisiin ja työtehtävien myötä palkkioita joko nostettaisiin tai laskettaisiin. Työmotivaationkin kannalta tuollainen toimintatapa olisi perustellumpaa.

Tällöin voisi jäädä enemmän rahaa säästöön, jota voisi käyttää sote-palvelujen parantamiseen ja sitä kautta asukkaiden hyvinvointiin.

Olen myös sitä mieltä, että kaikkien kunnassa päättävässä asemassa olevien työnteko ja siinä onnistuminen tulisi mitata neljän vuoden välein samalla tavoin kuin kuntavaalitkin pidetään. Uskoisin, että työmotivaatio säilyisi paremmin kun työn jatkuvuus ei olisi automaattisesti taattu eläkkeelle saakka.

Sote-palveluja tarvitseva kuntalainen, Vantaan kaupungin entinen työntekijä