Kolumni "Selvisit tästä, selviät mistä vaan" – puhe koronasukupolven ylioppilaalle

Kun pidin kolme vuosikymmentä sitten koulun kevätjuhlassa uuden ylioppilaan puheen, kerroin partiosta tutun tarinan sammakosta, joka putosi kermasaaviin.

Sammakko oli hukkua, mutta se sätki ja potki. Sinnikkyys palkittiin. Lopulta kerma muuttui kovaksi voiksi, eläin loikkasi onnellisesti vapauteen.

Nyt tuo tarina on vielä ajankohtaisempi kuin silloin.

Kevään 2022 ylioppilas, sinä olet kuin tämä urhea sammakko. Olet voittaja.

Kun olit lukion ykkösellä, pääministeri julisti poikkeusolot. Uudenmaan rajaa vartioivat poliisit ja sotilaat, mökille ei ollut asiaa, koulusi siirtyi nettiin, kukin tuijotti mustaa ruutua kotonaan. Yksikään lukiolaispolvi ei ollut kokenut tällaista ennen. Sinä sopeuduit.

Uimahallissa ei saanut uida, kuntosalit lukittiin, kaverien isojen kokoontumisten sijasta kävelit metsäpolulla ympyrää.

Yksikään lukiolaispolvi ei ollut kokenut tällaista ennen. Sinä sopeuduit.

Lue myös: Vantaan Sanomien uusi kolumnisti Jussi Eronen innostuu ihmisistä, kaupunkisuunnittelusta ja vallankäytöstä – "Kaikki inhimillinen kiinnostaa uteliasta"

Lukion kakkosella odotit vanhojenpäivää, mutta tanssiharjoittelu tarkoitti sitä, että seurasit tietokoneen näytöltä liikunnanopettajan tanssivan yksin, siivousväline parinaan. Tanssipäivää siirrettiin monta kertaa ennen kuin se abivuonna järjestettiin.

Resilienssi on sana, jota tämä aika kysyy. Se tarkoittaa kykyä ponnahtaa takaisin. Selvitä muuttuvissa tilanteissa. Henkistä voimaa, jonka avulla pystyt hyödyntämään omia vahvuuksiasi. Olet jo nyt esimerkiksi ketterämpi etätyökalujen käyttäjä kuin suurin osa aikuisista.

Sinun resilienssiäsi on lukiolaisena haastettu enemmän kuin muiden sodanjälkeisten sukupolvien. Käännä se voitoksi. Selvisit tästä, selviät mistä vaan. Luota itseesi ja etene kohti uusia, sinulle tärkeitä tavoitteita askel kerrallaan.

Yksittäisiä arvosanoja tärkeämpää on säilyttää elämänilo. Vaali sitä, syö hyvin, nuku, urheile, nauti musiikista, liiku luonnossa.

Seuraa aikaasi, mutta älä jää murehtimaan asioita, joihin et voi itse vaikuttaa. Emme itse päätä sitä, millainen on päivän sää tai maailmantilanne ympärillämme. Voimme silti päättää, miten suhtaudumme asioihin.

Olet ainutlaatuinen, arvokas yksilö. Ole kaveriporukassasi se, joka tuo toisille iloa, valoa ja energiaa. Luo ympärillesi ystävien ja tuttavien verkostoja, joita autat - ja jotka voivat auttaa sinua.

Lue Jussi Erosen kolumni: Tehdään Korson murheenkryynistä kaupungin pääportti pohjoiseen

Mauno Koivisto, presidentti joka kuoli yläkouluvuosinasi, on sanoittanut asenteen, josta pidän. ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.”

Tärkeintä on aina tämä hetki. Tartu lakkiaispäivänäsi hetkeen ja juhli! Olet sen ansainnut.

Kirjoittaja on viestintätoimisto Drumin johtava konsultti, viiden uutistoimituksen kasvatti ja vantaalainen neljän teinin isä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut