Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Uutta on vaikea luoda kiirehtimällä – Sosiaalisesti kestävän hyvinvointialueen rakentaminen vaatii enemmän tietoa päätöksenteon tueksi

Toistammeko sote-politiikan vanhoja virheitä ja selitämme huonoa tulosta mahdottomilla aikatauluilla, kirjoittaja huolehtii.

Hyvinvointialueen pystyttäminen etenee, vaikkakin turhan kovalla tahdilla ja pienin resurssein. On vaikea luoda uutta ja parempaa kiirehtimällä.

Isoin huoleni onkin nyt se, toistammeko sote-politiikan vanhoja virheitä ja selitämme huonoa tulosta mahdottomilla aikatauluilla. Koko uudistuksen ideana kun on muuttaa asioita, ei vain siirtää palveluja kunnilta hyvinvointialueille. Tässä toivoisin enemmän rohkeutta kaikilta aluepäättäjiltä.

Erityisen tärkeää hyvinvointialueuudistuksen onnistumiseksi on se, että teemme tulevaisuudessa päätöksiä entistä enemmän tietopohjaisesti, vaikka tämä olisikin monin tavoin työläämpää. Ei ole mahdollista rakentaa kestävää rakennelmaa ilman kattavia arvioita ja selvää näkemystä päätöksiemme vaikutuksista.

Onkin kovin lyhytnäköistä sekä epäinhimillistä päättää ihmisten hyvinvoinnista ilman riittävää tietopohjaa.

Kävimme 31. toukokuuta aluevaltuuston kokouksessa keskustelua siitä, mille periaatteille hyvinvointialueen tulevat asiakasmaksut pohjaavat. Aluehallitus tulee tekemään päätöksen maksuista myöhemmin ja tämä keskustelu oli evästystä heidän työlleen.

Vihreä ryhmä ehdotti hallitukselle esitettävän päätöksien tueksi koottuja selvityksiä. Tietoa tulisi kerätä esimerkiksi siitä, kuinka maksujen suuruus vaikuttaa ihmisten ekonomiseen ja sosiaaliseen asemaan ja mikä hintalappu maksujen perinnästä aiheutuu. Valitettavasti hävisimme äänestyksen muutosesityksestämme äänin 51-18. Kiitos esitystämme tukeneille rohkeille valtuutetuille.

Syyksi tuen puuttumiselle useat ryhmät kertoivat sen, että pelkkä kirjaus maksujen sosiaalisesta kestävyydestä riittäisi asiakasmaksujen ohjaavaksi periaatteeksi. Näin kestävyystieteilijänä nämä argumentit ihmetyttivät suuresti.

Sosiaalinen kestävyys ei muodostu itsestään kirjaamalla sitä paperiin. Kestävyyttä rakennetaan harkiten, laajoihin ja monipuolisiin selvityksiin sekä alati päivittyvään tietoon pohjaten.

Lopulta sosiaalinen kestävyys koostuu monesta eri muuttujasta ihmisten elämässä ja arjen osa-alueessa sekä näiden suhteesta murroksessa olevaan ympäristöön ja yhteiskuntaan. Kokenutkaan päättäjä ei voi näitä muuttujia omin avuin hallita ja seurata. Kestävyys tarvitsee aina tietoa toteutuakseen.

Aivan liian usein politiikkaa kuitenkin tehdään niin, että päätöksien vaikutuksia seurataan ja huomioidaan vasta jälkeenpäin. Tämä on vastuutonta.

Sosiaalisesti kestävän hyvinvointialueen saavuttaminen vaatii myös päätöksenteon uudistumista. Toivon todella, että otamme historiallisesta sote-uudistuksesta kaiken hyödyn irti emmekä loiki ojasta allikkoon ihmisten hyvinvoinnin kustannuksella.

Tia Seppänen

aluevaltuutettu, kestävyystieteilijä sekä Vihreän ryhmän 2. varapuheenjohtaja