Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Säilytetään Vantti omissa käsissä

Vantti vastaa pääasiassa Vantaan koulujen ja päiväkotien ruokapalveluista. Kirjoittajat toivovat, että Vantti pysyy jatkossakin kaupungin omistuksessa.

Vantaalla päätetään pian, kuinka puhtaanapito, ateriapalvelut ja kiinteistöpalvelut tulevaisuudessa tuotetaan. Myydäänkö toiminnot pilkkahintaan markkinoille vai säilytetäänkö ohjat omissa käsissä?

Nykyisin tukipalvelut tuotetaan Vantti Oy:n (80 prosenttia) ja yksityisten palveluntuottajien (20 prosenttia) toimesta. Vantti on Vantaan kaupungin kokonaan omistama in house -yhtiö.

Vantin asemasta on keskusteltu vuosia. Sen vuoksi kaupunki tilasi, ja konsernijaosto käsitteli viime syksynä, selvityksen oman yhtiön asemasta palvelutuotannossa. Selvityksessä todettiin, että kaupungin on järkevää jatkaa nykykonseptilla, mutta kehittää Vantin toiminnan laatua ja asiakasprosesseja.

Tämän jälkeen konsernijaoston jäsenten enemmistö vaati vielä toisen selvityksen. Senkin johtopäätös on sama: kaupungin ei kannata myydä omaa yhtiötään, sillä se hillitsee ulkopuolisen tuotannon hinnannousupainetta ja varautumiskyky on parempi.

Sosialidemokraattinen ryhmä tukee selvityksen suosittelemaa ratkaisua. Oma tuotanto on pitkällä aikavälillä veronmaksajan etu. Keskittyvät markkinat, monopolit ja palkkojen polkeminen ovat riskejä, jotka Vantin myynti aktivoisi. Tämän riskin tiedostavat alan asiantuntijatkin. Siksi Vanttia ei kannata pilkkoa ja myydä.

Vantaalla on tehtävä yleisen edun parhaiten turvaava päätös. Meillä on jo esimerkkejä, joissa kaupunki on ollut "aika kädetön" valvomaan harmaalla alueella toimivien yritysten ylilyöntejä. Vuonna 2020 paljastui, että kaupungin käyttämä siivousalan yritys oli syyllistynyt ihmiskauppaan ja työehtojen polkemiseen.

Jos myymme Vantin toiminnot, kaupunki joutuu lisäämään valvontaa huomattavasti. Se tarkoittaa, että joudumme palkkaamaan lisää virkamiehiä, koska hankintamenettelyt edellyttävät tarkkoja kilpailutuskriteerejä ja seurantaa. Silti riskinä on, ettei valvonta toimi aukottomasti.

On paljon järkevämpää kehittää omaa toimintaa ja kohdentaa lisärahoitus koululaisten sekä vanhusten ruoan laatuun, että puhtaanapidon järjestelmien kehittämiseen kuin turhaan byrokratiaan.

SDP toivoo, että konsernijaosto, kaupunginhallitus sekä valtuusto tukevat kaupunginjohtajan esitystä tukipalveluiden säilyttämisestä omissa käsissä.

Minna Räsänen, valtuustoryhmän puheenjohtaja (sd.)

Säde Tahvanainen, kaupunginhallituksen 1.vpj, konsernijaoston pj. (sd.)