Toimittajalta Taas yskitään miten sattuu – emmekö oppineetkaan koronasta mitään?

Buffetpöydän jonossa seisotaan vieri vieressä, kun nainen parin muun jonottajan takana alkaa köhiä. Vaistomaisesti vilkaisen häntä. Nainen nostaa käden suunsa eteen ja yskii siihen oikein kunnolla. Käännän katseeni muualle, sillä tiedän, että kohta hän tarttuu salaattiottimiin sillä samalla kädellä, johon hän juuri pärskäytti.

Kiittelen onneani, että ehdin täyttää lautasen ennen häntä. Ja sitä, että tajusin matkia edellä menevää naista, joka fiksusti nappasi käteensä servietin suojaksi, koska käsidesiä ei ole. En voi tietää, onko jo joku edellä jonottavakin köhinyt kätensä täyteen bakteereja ja viruksia ennen tarjoilupihtien käyttöä.

Omituista oli, että pöydän päässä ei ole käsien desinfiointiainetta. Se oli joka paikassa vakiovarusteena vielä joitakin viikkoja sitten. Ja edelleenkin lähes kaikissa paikoissa saa kätensä desinfioitua ennen ruokailua.

Käteensä yskivät hirvittävät.

Toisella kerralla näin, kuinka nuori mies pyyhki ensin paljain käsin nenäänsä ja heti sen jälkeen ryhtyi valitsemaan buffetpöydän antimia. Tässä tapauksessa käsidesiä olisi kyllä ollut tarjolla aivan käden ulottuvilla.

Käteensä yskivät ja aivastavat hirvittävät, eivätkä pelkästään buffetpöydissä. ”Yskä- ja aivastuskäsillä” otetaan kiinni ovenkahvasta, bussin tangosta, työpaikan ja kahvilan kahvipannusta...

Yhtä paljon kauhistuttavat sellaiset ihmisiä, jotka yskivät tai aivastavat ilmaan aivan lähellä tai jopa päin muita ihmisiä. Se on jo epäkohteliastakin. Inhottaa myös kävellä ihmisen takana, joka köhii suoraan eteensä tai sivulle ja joudun suoraan siihen bakteeri/viruspilveen.

Miten nopeasti olemmekaan unohtaneet koronan opetukset! Ensin puhuttiin, että nyt opimme vihdoin yskimään ja aivastamaan oikein: hihaan, paidanhelmaan tai nenäliinaan. Emmekä lähde nuhaisena ja köhivänä töihin tartuttamaan muita. Niiden joiden on mahdollista tehdä etätöitä, pysyvät flunssaisena kotona töissä.

Koronan piti opettaa meidät myös pesemään käsiä useammin ja kunnolla saippua kanssa. Niistämisen jälkeen kehotettiin pesemään kädet tai ainakin käyttämään käsidesiä. Kun tullaan ulkoa sisälle, pestään ensimmäisenä kädet. Kaikki eivät siltikään tainneet edes pahimpaan pandemia-aikana suhtautua käsien pesuun riittävällä huolella.

Asiantuntijat muistuttivat, että näiden ohjeiden mukaan kannattaisi toimia aina, oli koronavirusvaaraa tai ei. Hygienian hoidon perusasioita noudattaessa välttyisi muiltakin taudeilta. Sairauspoissaolot vähenisivät, olisi enemmän terveitä päivä. Luulisi sen jo houkuttelevan.

Vaikka elämmekin itsekeskeisyyden aikaa, olisi kuitenkin hienoa ja huomaavaista välittää myös muista ihmisistä. Ettei tartuta muille edes kesäflunssaa, ja uusi korona-aaltokin on tulossa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut