Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Päätoimittajalta Hinnasta voisi tulla joukkoliikenteen kilpailuvaltti

Kohonneet polttoainekustannukset ovat saaneet monen miettimään omaa autoiluaan.

Bensapumpun äärellä sadatellessa tulee ynnättyä mitkä matkat kannattaa tehdä autolla. Entä milloin auton voisikin jättää parkkiin ja vaihtaa vaikka julkisiin? Toisinaan myös kävely ja pyöräily ovat vaihtoehtoja, etenkin keskusta-alueilla asuville.

Lue myös: HSL ehdottaa uusia hintoja ja vyöhykkeitä – kehyskunnat maksajiksi

Samaan aikaan koronavuosien syventämistä talousvaikeuksista kärsivä Helsingin Seudun Liikenne (HSL) pohtii, miten saisi matkustajat nykyistä enemmän joukkoliikenteen käyttäjiksi ja sitä kautta myös maksajiksi.

Kohonneet polttoainekustannukset ovat saaneet monet miettimään omaa autoiluaan.

Jotta bussilla tai junalla kulkemista tulisi autoilijalle entistä houkuttelevampaa ja kenties vaihtoehto autoilulle, pitäisi lippujen hintojen olla kohtuulliset ja yhteydet eri puolille sujuvat.

HSL:n hallitus käsitteli kokouksessaan tiistaina niin sanottuja vyöhykemalleja ja niiden hinnoittelua. Esiteltyjä vaihtoehtoja oli kaikkiaan neljä.

Nykyisin alue on jaettu A-, B-, C- ja D-vyöhykkeisiin.

Kaikki esitellä olleet vaihtoehdot nostaisivat merkittävästi kehyskuntien, kuten Keravan, Kirkkonummen ja Tuusulan osuuksia HSL:n rahoituksesta.

Helsingin ja Kauniaisten kuntaosuus puolestaan laskisi jokaisessa mallissa. Vantaan ja Espoon kuntaosuudet nousisivat maltillisesti 1–4 prosentilla.

Siinä missä osa kunnista joutuisi uudistuksessa maksajan rooliin, on esitetyissä malleissa matkustajan näkökulmasta paljon hyvää. Muun muassa matkustaminen C-alueilta Helsingin keskustaan tulisi jokaisessa mallissa huomattavasti nykyistä edullisemmaksi. Tässä asiassa valtaosin C-vyöhykkeellä asuvat vantaalaiset kuuluisivat voittajiin.

Kunnat voivat kertoa mielipiteensä esitetyistä malleista elokuun loppuun mennessä. Päätöksentekoon asia tulee vasta myöhemmin.

Nyt, kun moni on pakotettu pohtimaan omaa liikkumistaan ja sen kustannuksia, on HSL:n paikka luoda aidosti houkutteleva ratkaisu pääkaupunkiseudun ja kehyskuntien asukkaille.