Mielipide | Vantin puhtauspalvelujen kilpailutusta on kehitettävä – "Yksipuoliset markkinat nostavat hintoja"

Julkisen sektorin yksi päämääristä pitäisi olla erilaisten palveluiden kilpailutuksen kehittäminen, kirjoittajat toteavat.

Vantaan konsernijaosto käsitteli Vantin omistajapoliittisia linjauksia. Vantti on kaupungin omistama yhtiö, joka tuottaa ateria-, puhtaus-, kiinteistö- sekä aula- ja turvapalveluja Vantaan kaupungille.

Konsernijaoston selvä enemmistö palautti asian uudelleen käsittelyyn. Palautuksen kannalla olivat kokoomus, perussuomalaiset, vihreät, Rkp ja Liike Nyt.

Tarkoitus on, että puhtauspalvelujen ostopalveluja lisättäisiin merkittävästi ja Vantin kilpailukykyä selvitettäisiin perusteellisesti ostopalveluihin nähden. Jo nyt yksityiset puhtauspalveluyrittäjät siivoavat 25 prosenttia kaupungin tiloista. Päätös puhtauspalveluista tehtäisiin tämän valtuustokauden aikana.

Perussuomalaiset haluaa, että pk-yritykset olisivat kilpailutuksessa samalla viivalla isojen korporaatioiden kanssa. Julkisen sektorin yksi päämääristä pitäisi olla erilaisten palveluiden kilpailutuksen kehittäminen. Yksipuoliset markkinat nostavat hintoja ja mahdollistavat kartellimaiset ratkaisut.

Mikäli Vantin toimintaa tullaan ulkoistamaan, on tärkeää, että kilpailutuskriteerit ovat mahdollisimman joustavat, jotta markkinatalouden lainalaisuudet toimivat.

Sdp:n Säde Tahvanainen ja Minna Räsänen esittivät Vantaan Sanomissa (VS 11.6.) huolensa valvonnan kustannuksista. Vantaan kaupungin perisynti onkin kustannuksiltaan kalliiden mittareiden ja selvitysten tekeminen veronmaksajien piikkiin.

Puhtaanapidon, kuten myös kouluruokailun, valvojina toimivat parhaiten asiakkaat. Arvioimisen on oltava helppoa yksinkertaisten sovellusten avulla. Kun laatu heikkenee, niin asiat korjataan. Turhaa byrokratiaa ei kannata yksinkertaisten toimintojen ympärille rakentaa. Toiminnan ja tuotannon on oltava läpinäkyvää.

Kilpailutus on tuotava läpinäkyväksi. Vantaan kaupungin on panostettava kilpailutuksen moderneihin teknologisiin ratkaisuihin. Alustateknologian avulla voidaan nopeuttaa ja kehittää päätöksentekoa sekä poistaa virkahenkilöiden tekemiä mahdollisia inhimillisiä virheitä.

Perussuomalaiset esittää, että kouluruokailun laatua on kehitettävä edelleen myös kouluaterian materiakustannusta nostamalla. Nyt hinta on maan matalin. Jokaiselle lapselle on taattava yksi kunnon lämmin ateria päivässä.

Myös välipalan jakamisen mahdollisuutta on tutkittava. Vantaalla 1980-luvun alussa oppilaat saivat välipalaa, kun koulupäivä jatkui kouluaterian jälkeen yli kaksi tuntia.

Kai-Ari Lundell (ps.)

Konsernijaoston jäsen

Kaupunginhallituksen jäsen

Tuukka Saimen (ps.)

Konsernijaoston jäsen

Kaupunginhallituksen jäsen

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut