Mielipide | Puhtaanpidon laatu on muutakin kuin puhdas pinta

On aivan eri asia tilata kotiin tai yritykselle pienyritykseltä palveluita kuin hankkia ne julkisena hankintana, kirjoittajat muistuttavat.

Perussuomalaiset vastasivat yleisönosastokirjoitukseen, jossa esittivät yksinkertaisen väitteen: "puhtaanapidon valvojina toimivat parhaiten asiakkaat" ja että valvonta voidaan hoitaa yksinkertaisilla sovelluksilla.

Kirjoittajat johtavat joko tarkoituksella harhaan tai eivät näytä ymmärtävän julkisen sektorin kilpailutuksen pelisääntöjä. Kilpailutus julkisella sektorilla on monimutkainen prosessi. Laatu on muutakin kuin puhdasta pintaa.

Julkisen sektorin kilpailutuksia säätelevät muun muassa laki julkisista hankinnoista, kilpailulainsäädäntö ja julkisuuslaki. Lisäksi viranomaisten on huomioitava yhdenvertaisuuslaki, kuntalaki ja hallintolain menettelyvaatimukset.

On aivan eri asia tilata kotiin tai yritykselle pienyritykseltä palveluita kuin hankkia ne julkisena hankintana. On jopa alan asiantuntijoita vähättelevää väittää tämän kaiken hoituvan "yksinkertaisilla sovelluksilla".

Vantaan hankintoja ohjaa strategisten hankintojen tiekartta. Siinä on painopisteiksi valittu muun muassa hiilineutraalisuus, kiertotalous, ihmisoikeudet ja työelämän oikeudet hankinnoissa, yhteiskuntavastuun sosiaalinen näkökulma (työllistäminen, harmaa talous, henkilöstöpolitiikka) ja käyttäjän tarpeen mukaisuus sekä lainmukaisuus.

Vantaan kaupunki joutuu ottamaan nämä huomioon kilpailutuskriteerejä laatiessaan, pisteyttämään tarjouksen antaneiden yritysten tarjoukset paremmuusjärjestykseen ja myös valvomaan jälkikäteen niiden toteutumista.

Jotta yrityksiä kohdellaan yhdenvertaisesti ja verorahojen käyttöä voidaan valvoa, tarvitaan kilpailun avauduttua nykyistä enemmän asiantuntijoita. Se tarkoittaa enemmän hallintoa ja virkamiehiä kaupungin palvelukseen.

Minna Räsänen, valtuustoryhmän puheenjohtaja (sd.)

Säde Tahvanainen, kaupunginhallituksen 1. vpj., konsernijaoston pj.(sd.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut