Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Lentoliikenteen kesäpiikki toi ongelmat esiin

Ulkomaanlomalle pitkästä aikaa suuntaavat suomalaiset ovat törmänneet aiemmin niin sujuvalla Helsinki-Vantaan lentoasemalla uudenlaiseen ongelmaan.

Turvatarkastuksiin on ollut ruuhkaisimpina aikoina mittavat jonot. Etenkin varhain aamulla sekä iltapäivällä jonossa on sadateltu pahimmillaan jopa tunnin verran.

Kahvipöytäkeskusteluissa vinkkaillaan nyt toimivista taktiikoista. Kuinka aikaisin kentälle kannattaa suunnata? Matkustettaisiinko sittenkin pelkillä käsimatkatavaroilla?

Lue myös: Helsinki-Vantaan lentoasemalla asioidaan jatkossa yhdessä terminaalissa – Finavia: historiallinen muutos

Matkustettaisiinko sittenkin pelkillä käsimatkatavaroilla?

Syynä lentoaseman ruuhkiin löytyy työvoimapulasta, josta nyt myös ilmailualalla kärsitään.

Kun koronapandemian aikana työntekijöitä lomautettiin, hakeutuivat he toisaalle töihin.

Nyt, kun lentäminen normalisoituu, matkustajien luottamus on palautumassa ja lomailuun on taas mahdollisuus, ei muun muassa turvatarkastukseen tahdo löytyä riittävästi työntekijöitä.

Ylen mukaan ennen koronapandemiaa lentokentällä oli vilkkaimpina päivinä noin 70 000 matkustajaa. Nyt Helsinki-Vantaalla käy päivittäin noin 50 000 matkustajaa, mutta ruuhkahuipuissa matkustajamäärä on jo liki normaalia tasoa.

Helsinki-Vantaa ei ole ongelmineen yksin, sillä ilmiö on tuttu muuallakin Euroopassa. Esimerkiksi Tukholman Arlandassa jonot turvatarkastuksiin ovat olleet mittavat. Lontoon Heathrowlla työvoimapula tuo haasteita myös matkatavaroiden käsittelyyn.

Matkustajamäärän kasvu on sinänsä positiivinen ongelma, joka Finavian ja lentoyhtiöiden tulee pystyä taklaamaan. Olemme Suomessa tottuneet sujuvaan ja luotettavaan matkustustamiseen, ja laatumielikuvasta kannattaa pitää kiinni.

Edessä siintää kuitenkin syksy, joka on täynnä kysymyksiä. Miten maailmantilanne vaikuttaa matkustamiseen ja lentämisen suosioon? Entä onko inflaatio syönyt säästöt? Tuleeko matkailusta taas se ylimääräinen juttu, josta ollaan valmiita tinkimään?

Matkailijan ongelmat ovat lopulta pieniä. Kunhan kentälle saapuu riittävän ajoissa, voi loman aloittaa ilman stressiä.