Mielipide | Palveluja, lähiluontoa ja viihtyisyyttä ei saa unohtaa Jokiniemestä – Jättimäinen ja ruma muuri jakaa Tikkurilan keskustan kahtia

Asemarakennuksen molemmat puolet ja "kauppakeskus" Dixi ovat kuin jättimäinen ja ruma muuri, joka jakaa Tikkurilan keskusta-alueen, kirjoittaja kuvailee.

Minua järkytti kesäkuussa alkanut Lauri Korpisen kadun rakennustyön raivausten aloittaminen kesken lintujen pesimäajan. Se kertoo piittaamattomuudesta sekä kaupungin että rakennuttajan osalta. Tämä tuskin on ainoa laatuaan tapahtumana. Sen verran välinpitämättömästi huoleeni työmaalla suhtauduttiin, kun asiasta tiedustelin.

Lue myös: Naapurit kauhistelivat, kun valtava koivikko kaatui Valmetin toimistotalon tieltä Jokiniemessä – pesivien lintujen kohtaloa surkutellaan

Olen muutenkin ihmetellyt millainen kokonaisuus on ollut ajatuksena Tikkurilan aseman Jokiniemen puoleista ympäristöä suunniteltaessa ja toteutettaessa.

Vaikka Jokiniemi ei enää Tikkurilan aseman uusien rakennusten takaa näy, niin siellä se silti on.

Asemarakennuksen molemmat puolet ja "kauppakeskus" Dixi ovat kuin jättimäinen ja ruma muuri, joka jakaa Tikkurilan keskusta-alueen.

Toiselle puolelle jää viihtyisä Tikkurila, jonne on aseman seudulle valmistunut kivoja uusia rakennuksia, palveluja ja vehreä ulkoilualue joen rantaan. Samalla toiselle puolelle jää Jokiniemi, jonne myös on valmistunut uusia kivan näköisiä asuinrakennuksia, mutta ei lainkaan uusia palveluja.

Kaupan sijaan Lauri Korpisen kadun varteen rakentuu nyt toimistorakennus, jonka alle jää tämän kevään pesinnän tulos monen linnun osalta.

Kunnollisen ja laajasti eri-ikäisiä lapsia palvelevan leikkipuiston, toimivien ulkoilureittien tai muunlaisen jokivarren virkistyskäytön kohentamisen sijaan valmistui Säteilyturvakeskuksen rakennus, jonka viereen nousee uusi poliisiasema.

Lähimetsissä asuu ja pesii lintuja sekä eläimiä. Sinne lapset rakentavat majojaan ja koirat ulkoilevat. Lähiluontoon tehdään hiihtolatuja ja kerätään äitienpäiväkukkaset...

Kun kaupunkiluontoa uhrataan rakentamiselle, voisi ainakin toivoa, että se tehdään harkiten ja luontoa turhaan vahingoittamatta. Mahdollisimman paljon säästämällä ja suojelemalla.

Kaupunkimaisuuden tavoittelu on ihan ok, mutta olisi kiva, että sekä suunnittelussa että toteutuksessa olisi otettu huomioon viihtyvyys ja palvelut kaikilla alueilla. Suorastaan mieltä ylentävää olisi havaita, että olisi edes yritetty huomioida kaupunkiluontoa, jonka tärkeys on monissa tutkimuksissa todistettu.

Vaikka Jokiniemi ei enää Tikkurilan aseman uusien rakennusten takaa näy, niin siellä se silti on. Siellä on koko ajan enemmän asukkaita, jotka toivovat palveluja ja vehreää ja viihtyisää ympäristöä. Samalla he kenties ikävöivät näköalaansa Tikkurilaan, joka on jäänyt muurin toiselle puolen.

Anu

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut