Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Vantaan tekemät luontoselvitykset ovat täysin riittämättömiä, kun rakennetaan uusia asuinalueita

Lautakunnassa ollessa huomasi, että virkamiesten luontotietämys oli hyvin vähäistä ja puutteellista, toteaa kirjoittaja.

Olin puolitoista vuotta sitten Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen. Edustin vihreitä ja olen arvoiltani ympäristö- ja luontoihminen. Koulutukseltani olen ympäristöasiantuntija.

Tärkeä asia, minkä haluan nostaa esille on, että kaupungin luontoselvitykset esimerkiksi uusia asuinalueita rakennettaessa eivät olleet eivätkä edelleenkään ole kattavia ja riittäviä. Pettymystä herättävää on myös kaupungin virkamiesten toiminta ympäristöasioiden suhteen.

Uutta rakennettaessa kaupungilla on tapana tehdä lähinnä vain kaksi luontosevitystä: liito-oravaselvitys ja lahokaviosammalselvitys. Selvitykset ovat täysin riittämättömät, kaksi lajia ei paljon kerro. On monta arvokasta eläin-, sieni- ja kasvilajia sekä biotooppia, joita tulisi tarkemmin selvittää. Näitä selvityksiä itse vaadinkin, yleensä turhaan.

Lautakunnassa ollessa huomasi, että virkamiesten luontotietämys oli hyvin vähäistä ja puutteellista.

Toinen pettymystä herättävä asia oli, kun teimme päätöstä Kivistön uudesta asemakaavasta, meille markkinoitiin aluetta ”ekoalueena, jossa on aurinkopaneeleja ja joka ikkunasta näkyy puu”.

Aurinkopaneeleja tuli vain muutama, ja se, että ikkunasta näkyy puu, ei todellakaan ole mitenkään ihmeellistä Suomessa.

Virkamiehiä ei selvästi ympäristöarvot kiinnostaneet. Me vihreässä ryhmässä näimme heti, että kyse on huiputuksesta.

Kaupungin tulisi ottaa itseään niskasta kiinni ympäristöasioissa eikä toimia halpamaisesti vain talouden intressejä ajatellen. Ympäristö on paitsi eläinten ja kasvien koti, se myös tarjoaa meille runsain mitoin tärkeitä ekosysteemipalveluita.

Daniel Elkama, ympäristöasiantuntija