Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vantaalaiset eivät halua puhtauspalveluja, joiden laadusta on tingitty säästöjen aikaansaamiseksi

Työntekijöiden edut ja palkat heikentyisivät, jos jatkossa yksityiset palveluntuottajat tuottaisivat puhtauspalvelut Vantaan kaupungille, kirjoittajat huomauttavat.

Konsernijaoston ja kaupunginhallituksen jäsenet Kai-Ari Lundell (ps.) ja Tuukka Saimen (ps.) kirjoittivat (VS 6.7.) että, ”SDP:llä on vahvat kytkökset ammattijärjestöihin kuten Vantaallakin ammattiliitto JHL:ään, jonka jäseniä suurin osa Vantaan puhtauspalvelujen työntekijöistä on. Kytkökset eivät kuitenkaan saa hämärtää järkevää päätöksentekoa”.

Vantaan Tilapalvelut Vantti Oy perustettiin 23. marraskuuta 2011, johon siirtyivät Vantaan kaupungin palveluksessa olevat ammattiyhdistyksemme jäsenet. Vantti on Vantaan oma yhtiö, joka tuottaa ateria-, puhtaus-, kiinteistö- sekä aula- ja turvapalveluja kaupungille.

Konsernijaoston jäseninä Lundell ja Saimen päättävät Vantin omistajapoliittisista linjauksista. Useat konsulttiselvitykset ovat tukeneet Vantin säilyttämistä kaupungin omistuksessa, mutta valitettavasti ne eivät ole osalle päättäjistä konsernijaostossa kelvanneet. Selvitysten tuloksista huolimatta tahtotila on myydä Vantin palveluja osin tai kokonaan ulkopuolisille yrityksille.

Lundell ja Saimen kirjoittivat SDP:n vahvasta kytköksestä, joka hämärtäisi järkevää päätöksentekoa. Ammattiliitto JHL ry ja ammattiyhdistys Vantaan JHL 865 toimivat jäsentensä edunvalvojana jäsenten poliittisesta taustasta riippumatta. Ammattiliitto edistää ja valvoo myös Vantissa työskentelevien jäsentensä etuja.

Lundell ja Saimen jättävät toistuvasti mainitsematta, mitä tarkoittaa työntekijöille, jos jatkossa yksityiset palveluntuottajat tuottaisivat puhtauspalvelut Vantaan kaupungille. Se tarkoittaa työntekijöiden etujen ja palkkojen heikentämistä, koska he siirtyisivät halvempien työehtosopimusten piiriin. Vuositasolla työntekijän tulot tipahtaisivat 20–30 prosenttia, vuosiloma lyhenisi ja lomakorvaus pienenisi, ilta- ja viikonloppulisät leikkaantuisivat.

Ammattitaitoisista työntekijöistä on pulaa, avoimia töitä on paljon, työntekijöiden vaihtuvuus on suurta, ja palvelujen laatu vaihtelee paljon. Siksi ammattiyhdistyksenä ihmettelemme, miksi konsernijaoston enemmistö haluaa yksityistää Vantin puhtauspalvelut, koska viimevuotiset konsulttiselvitykset eivät sitä edellytä. Haluavatko vantaalaiset jatkossa puhtauspalveluja, joiden laadusta ja työntekijöiden määrästä on tingitty säästöjen aikaansaamiseksi? Tuskin.

Anneli Outinen, puheenjohtaja

Riitta Hienonen, Vantti Oy:n pääluottamusmies

Vantaan JHL 865 ry